МВР познава похитителите

Основните групи, които се занимават с отвличания в България, са известни на МВР. На органите на реда обаче е трудно да ги разследват, защото техният престъпен почерк непрекъснато мутира. Това каза пред агенция Фокус бившият директор на Института по психология към МВР Бойко Ганчевски.

В случая с Ангел Бончев ми се струва, че похитителите не са свързани с контингента от насилници, от лица с психически отклонения, а са свързани с определена организирана поръчкова група, която индиректно се опитва да въздейства върху друго лице, което му е шеф, с оглед да не сключва сделки или да не прави други неща. Това каза Бойко Ганчевски, като визира истинката мишена на покушенията – собственикът на Литекс Гриша Ганчев.

Според психолога, тези организирани групи могат да бъдат сравнени с опасен вирус, който непрекъснато мутира и много трудно се лекува. За да обясни начина, по който сега се чувства откритият в безпомощно състояние Ангел Бончев, психологът описа три вида жертви на отвличане:
Едните са нормално реагиращи - уплашени са, неприятно им е. Такива са 50 % от похитените. Другите 25 процента са замаяни или шокирани и не могат да понесат този стрес. Трета е истеричната група - прави хаотични движения - бяга, предизвиква и другите да бягат. Това е характерно за жертвите на тероризъм, на природни или стихийни бедствия. Те са 25 %.

При отвличанията ефектът зависи и от времето, което имат похитителите, за да въздействат психически чрез медикаменти върху заложниците, обясни експертът.

Бойко Ганчевски определи насилниците като „изключително груби и арогантни, имат повишен невротизъм или изключителна жестокост към околните, без да изпитват чувство на вина.
„Мотивацията на такива хора е свързана не само с пари, но и с нуждата да упражняват власт и да си доказват, че я притежават. Искат да доминират, да контролират другите и по този начин те властват над тях - измъчвайки ги, получават удоволствие от това, че убиват, измъчват, изнасилват. Те не мислят като нормалните хора, те са с изкривена психика", е мнението на криминалния психолог.

Той смята, че няма как истината по случая с Ангел Бончев да не излезе до голяма степен и заради медийния шум около покушението. "А и новото ръководство на МВР няма интерес да прикрива интереса към случая, въпреки че не бива, не е професионално, когато се вземат заложници, да се коментира в детайли това, което са правили органите на реда".



Приятели и близки на Ангел Бончев разпратиха до медиите писмо, в което се казва:
„В целия свят има етика и човещина дори и сред най-големите престъпници. Има морални граници, които не се прекрачват. В България явно такива няма. Начинът, по който бе отвлечен и върнат президентът на "Литекс" Ангел Бончев и последвалото отвличане на неговата съпруга, е ужасяващ и унизителен. Посегнато бе на един достоен българин, дал много за страната си, който сега е настанен в реанимация с опасност за живота. Посегнато бе и на една беззащитна жена, на една майка, разбито бе едно семейство.
Питаме - дали сега не е моментът българската полиция и българската държава с всички техни властови възможности и структури да достигнат до всяко кътче на страната, за да се защити животът на тези хора и в крайна сметка на всеки един от нас. България трябва да защити своите граждани, защото когато отделният българин не се чувства сигурен, как можем да говорим за сигурност в държавата, за държава въобще.

Градският прокурор Николай Кокинов коментира случая: „Състоянието на Ангел Бончев е следствие на нехуманното отношение към него". Кокинов не уточни в какво се изразява "нехуманното отношение", но успокои аудиторията, че прокуратурата не е спирала работа по случая. Докато извършителят обаче е неизвестен, не можем да привлечем лице към наказателна отговорност, обясни прокурорът. Според него, „в момента образно казано топката е в ръцете на колегите от МВР".
Наблюдаващ прокурор за второто отвличане - на съпругата на Ангел Бончев, ще бъде Бисер Кирилов, който следеше и първото отвличане.
"Според мен нещата са много сериозни. Този тип престъпления - отвличанията, вредят на имиджа на държавата, неразкриването им - още повече", каза Кокинов. И той потвърди, че тенденцията е негативна от гледна точка разкриване на извършителите. "Аз поне не си спомням при последните отвличания да е имало разкрития", каза Кокинов.

Вчера депутатът от ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването съобщи, че провал на полицията е причина за отвличането на Камелия Бончева.

Днес и вестниците, които излизат в неделя, публикуваха своите версии и новини за гафа на полицията, заради който беше отвлечена съпругата на Ангел Бончев.

Няма промяна в състоянието на президента на ФК "Литекс" Ангел Бончев, съобщи днес началникът на Военномедицинската академия ген. Стоян Тонев.
Похитеният в продължение на близо 50 дни футборен бос продължава да е в реанимацията на болницата, където за него се грижат и психолози, тъй като той все още няма чувство за ориентация и самоличност.

Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини