Близки до властта "усвоили" милиони

България е ощетила Европа с над 32 милиона евро, съобщи bTV като се позова на доклад на ОЛАФ. Парите са източени от програма САПАРД. Европейската служба за борба с измамите е изпратила данните за нарушения на вицепремиера Меглена Плугчиева.

В доклада се посочват финансови операции та група наречена „Николов – Стойков". „Това е мрежа от компании, състояща се от повече от 50 български предприятия и различни други европейски и офшорни компании. Тя e управлявана и финансирана от две български лица - Марио Николов и Людмил Стойков, за които се говори, че имат връзки с настоящото българско правителство".

Марио Николов и Людмил Стойков вече бяха в ареста преди година и половина и срещу тях имаше обвинение, че са откраднали 7.5 милиона евро от САПАРД. Двамата обаче бяха освободени, а властите твърдят, че продължават разследването.

От ОЛАФ пишат, че единият от двамата е финансирал предизборната кампания на настоящия български президент. Той бил и бизнес партньор на бивш заместник министър на външните работи, който се опитал да попречи на разследването. Групата Николов - Стойков е изключително гъвкава и има споделени отговорности във връзка с множество незаконни действия, се казва в документа. bTV цитира конкретни данни от доклада, според които по един от проектите е продадено старо оборудване за преработка на месо на свои съучастници в Германия. След това тези машини са върнати в България като са продадени като нови на фирми, кандидатстващи по САПАРД по изключително завишени цени. Проектът е за над 6 милиона евро.

От ОЛАФ пишат още, че по пет проекта финансирани по САПАРД с 1.8 милиона евро, българската прокуратура е информирала, че има определени индикации, сочещи, че получатели на парите са представили фалшиви оферти и пак са свързани с групата "Николов - Стойков". Други проекти за 18 милиона евро и са спрени, заради използване на фалшифицирани оферти. Групата е свързана с вноса в България на огромни количества китайско заешко месо, което е изнесено в Германия, Испания и Франция с фалшиви аржентински здравни сертификати. Има вероятни последици за здравето и ОЛАФ извършва разследване, пише в доклада. Според него групата "Николов - Стойков" участва и в подозрителни транзакции с вагони втора употреба.

Официално докладът ще бъде получен в края на август.
ОЛАФ прави извода, че има липса на сътрудничество между различните държавни институции, които работят по нередностите и измамите. Изразено е безпокойство, че „има влиятелни сили в българското правителство и/или българските държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано кое да е лице от групата "Николов - Стойков".

От ОЛАФ остро критикуват българските институции, които са свързани с отпускането на пари по САПАРД и контрола за тяхното използване. Според доклада Държавен фонд "Земеделие" не е започнала на време процедурите по възстановяване на парите, отпуснати на фирми близки до групата "Николов - Стойков", въпреки че притежава всички доказателства за извършена измама. От фонд "Земеделие" също така не са изпратили информация на ОЛАФ и прокуратурата за други проекти на "Николов - Стойков". Критика има и към прокуратурата затова, че не е информирала фонда за провежданите разследвания свързани със САПАРД.

Българското обвинение не е направило и всичко възможно за запориране на имотите на тези лица, пишат още от ОЛАФ.
Българският съд пък е критикуван, че е задържал за много кратко в ареста заподозрени лица от групата "Николов - Стойков" и че е отменил две съдебни решения за възстановяване на неправомерно финансиране по САПАРД за лица свързани с групата "Николов - Стойков". Проверката на ОЛАФ е показала, че български съд е наредил на Агенцията за държавни взимания да освободи иззети активи на лица, свързани с групата "Николов - Стойков" за близо 3 милиона лева.

От кабинета на вицепремиера отказват коментар по изнесените факти.

В доклада на ОЛАФ пише също, че бивш заместник-министър на външните работи се е опитал да окаже влияние срещу разследването и е посочен като бизнес-партньор на кръга "Николов – Стойков".

Пред bTV крупният предприемач Людмил Стойков заяви, че няма нищо общо с описаните от ОЛАФ злоупотреби и поиска еврослужбата да извади конкретни доказателства срещу него. Той не изключи възможността да заведе дело срещу ОЛАФ за клевета и нaнесени му морални щети.

"Накрая точно това ще направим, защото наистина ни уронват престижа", каза Людмил Стойков.

Бившият заместник-министър Феим Чаушев си спомни единствено, че през февруари е ходатайствал пред германския посланик за среща на Людмил Стойков с ръководството на ОЛАФ.

"Казах на Гайер това, което ми каза Стойков – че не иска подкрепа, че е готов да сътрудничи, защото иска да се изчисти името му. След това този представител на ОЛАФ пише писмо, че над него има политически чадър", каза Чаушев.

Феим Чаушев беше категоричен че няма никакви съдружия с Людмил Стойков.

През март обаче медиите разкриха, че с другото си име - Петър Чаушев, бившият заместник-министър е участвал в три дружества, сред които и Дюни на Людмил Стойков. Това беше повод и той да напусне външно министерство.


Източник: bgvesti.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини