Забраняват на младежите да карат нощем

Младежите да нямат право да управляват автомобил от 23 часа до 5 часа.

Това предлага Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата след заседание в МВР, съобщиха от вътрешното министерство, цитирани от БГНЕС.

От комисията предлагат на младите водачи да се забрани да превозват повече от двама пътници до 19 г., както и те задължително да шофират с придружител през първите шест месеца след придобиването на свидетелство.

Поставяне на задължителен знак "Млад водач" на предното и задното стъкло на автомобила и получаване от водачите от тази категория на 2/3 от максималния брой контролни точки, са сред предложенията на експертите.

Засилват се санкциите по отношение на неправоспособните водачи: освен предвидената глоба от 500 лв. за нарушението, ще бъде налагана и санкция спиране от движение на шофирания от нарушителя автомобил за три месеца. Допълнително който управлява спряно от движение МПС поради шофиране от неправоспособен ще трябва да плати глоба от 1000 лв, а автомобилът ще бъде спрян от движение за още три месеца.

В тази връзка вътрешният министър Михаил Миков, който е и председател на комисията, е предложил спрямо неправоспособните водачи, които редовно управляват автомобил, да бъде прилагано наказание по механизма, действащ при налагането на санкции за футболно хулиганство. Също по идея на Миков предстои уточняване на възможностите да се опрости процедурата за налагане на санкции, когато нарушението е документирано чрез видеоматериали.

Обсъдени са и нови възможности по отношение на нарушителите, които застрашават живота на останалите участници в движението. Те са застрашени от отнемане на свидетелството при неправилно изпреварване, при преминаване на ж.п. прелез при пусната бариера, при преминаване "на червено", при изпреварване на МПС на пешеходна пътека.

По време на заседанието е обсъден и докладът за пътнотранспортните произшествия, регистрирани по пътищата на страната през 2007г. През 2007 г. в страната са регистрирани 92 232 пътнотранспортни произшествия, от които 8010 тежки. Загинали са 1006 и са ранени 9827 граждани. В сравнение с 2006 г. е регистрирано известно намаление по всички показатели. Тежките пътно транспортни произшествия са с 2,56% по малко, убитите - с 3,54% и ранените - с 3,78%. От началото на 2008 г. обстановката по пътищата се запазва напрегната и към момента загиналите са 500, тежките ПТП - 3925, ранени са 4867 души
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини