Тристранната коалиция заседава

Ръководството на тристранната управляваща коалиция, съставена от БСП, НДСВ и ДПС ще проведе в събота и неделя заседание в Банско, за да обсъди бъдещите си действия след остро критичния доклад на Европейската комисия за липсата на резултати в борбата с престъпността и корупцията по високите етажи на властта.

В заседанието ще участват членовете на кабинета, ръководствата на трите партии, председателите на парламентарните групи и комисии от мнозинството.

Както отбелязва Райтерс, повечето експерти в страната и чужбина не очакват правителството да промени съществено стила и начина си на работа и да постигне някакви резултати.

Европейската комисия обяви през седмицата, че замразява 500 до 800 млн. евро и забранява на две агенции да получават средства от ЕС, докато правителството не вземе мерки срещу корупцията и престъпността. По-рано в събота български вестник съобщи за спиране на нови 1.6 млрд. евро.

След години на половинчати реформи, социалистическото правителство съобщи, че готви спешни мерки, за да спре злоупотребите с пари на ЕС, пише Ройтерс.

Но икономисти и политически анализатори се съмняват, че има политическа воля, необходима за засилване ефективността на съдебната система и прекъсване на връзките между политици и босове на престъпния свят в България, която е най-бедната страна в ЕС.

Икономисти прогнозират, че загубата на финансиране в бъдеще ще бъде особено силен удар за българската икономика, защото тя зависи от инвестициите отвън, за да се модернизира и да покрие растящия търговски дефицит с чужбина.

Ефектът ще бъде усетен предимно в селското стопанство и инфраструктурата, докато България се опитва да увеличи износа и да намали огромния търговски и бюджетен дефицит.

Потенциалната заплаха от загуба на 11 милиарда евро засилва натиска срещу премиера Сергей Станишев да положи усилия за отстраняване на недостатъците.

Станишев отхвърли призивите на опозицията да уволни министри заради загубата на средства на ЕС, което според експерти отразява нежеланието му да поеме отговорност.

Ройтерс отбелязва, че близо 80% от българските граждани нямат вече доверие в правителството и тристранната коалиция.



Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини