Валери Цветанов: Нашата пазарна икономика е псевдопазарна

"От началото на годината земеделските производители са получили над 58 млн. лева, което не се е случвало до сега", заяви министърът на земеделието и храните Валери Цветанов през бТВ.

"МЗХ прави всичко възможно да се изпълнят исканията на производителите. Техните исканията са точни", уточни министърът. "Тези1 700 000 лв, които ще получат производителите за март, са остатък от средствата, предоставени от Европейската комисия", подчерта Цветанов.

"В реален диалог с ЕК ние продължаваме да искаме разрешение за тези 60 мил. лева и аз поканих производители да дойдат с мен в Брюксел, за да се уверят как работим с европейските институции", посочи министърът.

"На този етап това, което е възможно, са тези 1 700 000. Всичко останало, което искат в момента като средства производителите ако се направи в момента, ще бъдем санкционирани", допълни Цветанов.

"Споразумението, подписано миналата година, не е направено с нотификацията от ЕК", каза министърът по повод това, което е направил бившият министър Кабил. "Производителите виждат какво прави МЗХ и аз не искам да имам война с тях, аз работя за тях", категоричен беше Цветанов.

"Ако се подадем на хаотичен натиск, на профаниране на проблемите, ще има тежки последици за сектора и то твърде лоши", обясни той. "Аз съм подписал споразумение и повечето от исканията им са изпълнени. Аз няма да се подам на техния натиск. Ние сме членове на ЕС и трябва да се съобразяваме с общата политика и правилата", неколкократно подчерта Цветанов.

"В момента се създава организация как да се преодолеят проблемите. Аз съм поканил съветник от ЕК и другата седмица той ще постъпи при мен. В пълна прозрачност трябва да стане ясно какво правим. Целият мотив на екипа ми е да се преодолеят допуснатите слабости. Ние сме окуражени от реакцията на ЕК. Получихме разрешение да започне плащането по САПАРД със средства, осигурени от Националния бюджет", посочи министърът.

"Разликата в цената на изкупната цена и цената на пазара като финален продукт показва, че имаме сгрешен модел на аграрна реформа в страната. Нашата пазарна икономика е псевдопазарна и това не влияе положително на производителите", коментира Валери Цветанов.

"В момента държавата няма икономически лост да доближи изкупната цена до пазарната. Но осъзнаваме проблема и трябва да се въведе корпоративно земеделие. То е основен приоритет на държавата и ще обединим всички сили на експертен, административен капацитет за това", каза министърът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини