Станишев: Ще се срещна, няма да се срещна с фермерите

Въпреки, че сам предложи на протестиращите фермери да се срещне с тях, премиерът Сергей Станишев по-късно отказа. Министър-председателят заяви в Студентски град, че млекопроизводителите са влезли в Министерски съвет след поканата му, за да връчат исканията си. Въпросът за среща лично с премиера обаче изобщо не седял на дневен ред, тъй като на Станишев не му харесал начинът, по който бил организиран протестът. По думите му фермерите търсили умишлено провокация. „Организаторите Зоров и Цаконски нахъсваха хората. Аз няма да се срещам с хора, които не спазват закона. Ако се спазва законът, винаги съм готов за среща. По начина, по който действат – провокират полицаите, удрят ги – няма да се срещнем, защото законът и редът са условие за водене на разговор", отсече премиерът.

Правителството отчита сложната ситуация в животновъдството и от самото начало води разговори с млекопроизводителите независимо от трудностите, пред които то се изправя пред Европейската комисия, каза още министър-председателят. Той припомни, че на 3 септември вицепремиерът Меглена Плугчиева и министърът на земеделието и храните Валери Цветанов ще проведат среща с представители на Европейската комисия по въпроса за нотификацията. Ще се постараем да убедим Европейската комисия, че това не е държавна помощ, а начин да се подпомогне, да оцелее животновъдството в България, заяви премиерът. Той попита риторично дали главните инициатори на протест спазват българското и европейското законодателство и дали са изрядни към държавата.

Отказът на Станишев разгневи протестиращите млекопроизводители и техни представители влязоха в сблъсък с полицията. Около 16 часа те тръгнаха в посока Министерски съвет, полицията ги пресрещна и се опитва да спре движението им по бул. "Дондуков". Протестиращите хвърляха бутилки с минерална вода. Задържани бяха четирима млекопроизводители, сред които и председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Андриан Цаконски. Разрешението за протеста изтече още в 15 часа. На Цаконски e съставен предупредителен протокол, защото протестът е надвишил времето си, съобщиха от МВР. Друга причина за отвеждането на Цаконски е опитът на млекопроизводителите да пробият полицейския кордон и това, че са направили опит да поставят палатки пред Министерски съвет, а не на предварително обявеното място – в градинката пред Централна баня.

Днес се очакваше да се проведе най-мащабният протест на фермерите. Въпреки прогнозите за събиране на над 1200 млекопроизводители на площад "Независимост", не пристигнаха повече от 300 души. Над два пъти повече бяха униформените, които охраняваха митинга. Около 13.30 часа протестиращите седнаха на пътното платно пред сградата на кабинета в центъра на София. По този начин те настояха при тях да излезе представител на правителството. Част от фермерите се опитаха да атакуват сградата на Министерски съвет. Към полицаите се присъединиха и жандармеристи. Те направиха опит да избутат кордона от полицаи, но успяха само да спрат движението по бул. "Донкуков". Стигна се до леки ръкопашни сблъсъци между протестиращи и полицаи, но без сериозни последствия.

По-рано представители на партия „Атака" се присъединиха към протестиращите животновъди. Сред тях бе и лидерът им Волен Сидеров, който обяви, че т.нар. "народен парламент" на партията ще продължи до свалянето на кабинета.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини