Гражданите на ЕС ще изпробват в двуседмичен срок закупената стока

Гражданите на целия Европейски съюз ще имат право да изпробват в двуседмичен срок стоката, която са купили чрез интернет или от търговските обекти. След това могат да я връщат, ако не отговоря на нуждите и очакванията им. Това предвижда приетата в Европейската комисия директива за защита на правата на потребителите, предложена от комисар Меглена Кунева, информира bТВ.
Целта е да се осигурят на всички потребители в рамките на Евросъюза нови по-добри и изгодни условия на пазаруване.
"Новите правила затягат законодателството в областта на масовото потребление и гарантират защита на купувачите независимо къде и как пазаруват - по интернет или в търговската мрежа", уточни еврокомисар Кунева.
В текста на документа са заложени 12 точки, насочени основно към интернет потреблението. Идеята е да се осигури пълна и точна информация за цената и допълнителните такси преди купувачът да се обвърже с договор. Също така Комисията предвижда и изготвянето на черен списък за некоректни търговци.
"В свят на растяща несигурност новите правила няма да разрешат международната финансова криза или ежедневните проблеми на потребителите. Но обикновеният живот продължава - хората купуват дрехи и храни за семействата си. Затягането на правилата ще ни даде по-голямо чувство на сигурност, когато харчим парите си", отбеляза още Меглена Кунева.
Новите правила регламентират и условията при забавяне или неосъществяване на доставка, както и връщането на стока или парите за нея. Така Европейската комисия се надява да даде равни възможности на гражданите от Съюза да намират най-изгодните за тях предложения независимо от мястото и начина на продажбата. Предложението предстои да бъде разгледано и в Европейския парламент.
Източник: insurance.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини