Източват 100 000 лв. чрез бременни

Измамници са източили близо 100 000 лева от НОИ чрез жени в напреднала бременност. Схемата е била ръководена от двама съпрузи и счетоводителка, които използвали селски джипита и десетина собственици на фирми, научи "Стандарт".


Срещу 100 лева лекари предоставяли на мошениците ЕГН-та и други лични данни на бременни ромки. Жените от списъците трябвало да отговарят на няколко условия - да са безработни и неграмотни, да не се осигуряват и да им предстои раждане до 2-3 месеца. Човек от съзаклятническата тройка отивал при бъдещата майка, представял се за служител във фондация за закрила на децата и й давал да подпише някакъв документ, който тя не можела да прочете. Впоследствие се оказало, че това е легален трудов договор. Така бременната, без да знае, ставала работничка в някоя фирма. Измамниците плащали осигуровките на жената в НОИ до раждането на бебето, след което в продължение на 9 месеца прибирали полагащата й се минимална работна заплата.

Схемата била разплетена, след като ромка нахлула с цялата рода в сградата на осигурителния институт в Добрич и вдигнала панаир, че съседката й получава пари, а тя - не. Направената справка по документи показала обаче, че скандалджийката взима от НОИ всеки месец по една заплата. След серия ревизии и проверки на фирми измамниците са установени и задържани. В мрежата им са били оплетени поне 80 ромки, твърдят хора от разследването.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини