Заплатите с 10 на сто отгоре през 2009-а. Преглед на националния печат - 28 октомври

ИКОНОМИКА
Вестниците съобщават за проекта за държавен бюджет за 2009 г., който бе обсъден от съвета на управляващата коалиция вчера.

За 20 процента ръст на пенсиите и 10 процента - на заплатите за 2009 г. пише "24 часа". Планирана е минимална заплата от 240 лева. Заложената инфлация е 5 на сто, а 3 процента - бюджетният излишък, който е планиран при намаляване на инвестициите до 20 процента от БВП. Ставките на данъка за
доходите и на фирмите остават 10 процента, а ДДС - 20 на сто. Проектобюджетът е разработен с пакет от мерки за предотвратяване на рисковете от световната финансова криза. Част от разходите ще се насочат към инвестиционния сектор, взети са предвид намаляването на преките чужди инвестиции, повишаването на цената на кредитния ресурс и състоянието на европейската икономика.

"Дневник" акцентира върху някои от мерките във връзка с кризата, и челното му заглавие е"Фискалният резерв ще е буфер срещу кризата". Друга предложена мярка е компенсиране на свиването на преките чуждестранни инвестиции с увеличаване на публичните инвестиции. Въпреки досегашните неуспехи в
усвояването на европейски средства за 2009 г. се планира увеличение на реализираните средства по тези пера, отбелязва "Дневник". Общо трябва да се усвоят 3.939 млрд. лева. Голямата въпросителна пред европроектите обаче е дали структурите в България, които управляват оперативните програми, ще получат от Брюксел оценка за съответствие, коментира изданието.
***
"И корупцията вдига лихвите", твърди в интервю за "Сега" лидерът на ДСБ Иван Костов. Повишаването на лихвите в България, понижаването на кредитния рейтинг се дължат и на тежката корумпираност и мафиотизация на страната, коментира Костов. След речта на министър-председателя в Народното събрание съм сигурен, че има опасност следващата година да преживеем рецесия, и то по време на изборите, прогнозира лидерът на ДСБ, като визира изслушването на премиера в парламента за мерките във връзка със световната финансова криза.
***
"Ще оттегля общата сметка за парно, въпреки че това решение е единствено", отбелязва пред "Дневник" Рамадан Аталай, председател на парламентарната енергийна комисия. Предложението ми за асоциация на съседите е, за да има прозрачност, отбелязва Аталай. Той подчертава предимствата на такава асоциация - че по закон може да купува с 10 процента по-евтина енергия от
топлофикация спрямо битовите абонати, както и да участва в получаване на грандове от еврофондовете за мерки за енергийна ефективност.
***
"Кремиковци" започна да спира мощности", съобщава "Сега". Първи, заради липсата на въглища, спират двете доменни пещи в комбината, като се очаква те да бъдат консервирани, така че евентуално след време отново да се пусна. В близките дни ще бъдат спрени и коксохимичните батерии. Затварянето на тези мощности на практика означава, че 2000 работници ще останат без
работа, коментира изданието. "С "Кремиковци" казваме сбогом на социализма", коментира "Труд". Напук на всичко държавата, която държи 25 процента от дружеството, продължава да отлага развръзката, пише вестникът.
***
Българските производители на биогорива ще започнат да изнасят продукцията си в Румъния и Гърция, ако бъде прието предложението на агенция "Митници" за налагане на акциз върху чистите биогорива, предупреждава от първа страница "Класа". Вестникът отбелязва, че в такъв случай България няма да бъде в състояние да изпълни европейските цели в сектор.

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА
"Условната присъда на Стависки не мина пред Върховния съд", съобщава в челното си заглавие "Сега". Максим Стависки се отдалечава от условната присъда и може да влезе в затвора заради катастрофата от миналия август. Това става ясно от решението на Върховния касационен съд, който вчера върна делото за ново гледане на апелативните магистрати в Бургас. Върховната
инстанция посочва, че наказанието трябва да се увеличи и да се отстранят допуснатите съществени процесуални нарушения.
***
Коментарите около смъртта на Ахмед Емин, началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган, продължават. "Потресен съм от омразата" - тези думи на Доган извежда като челно заглавие "Труд". Настоявам прокуратурата да извади писмото на Емин, в него няма тайни, заявил пред вестника лидерът на ДПС.
На 24 октомври писмото официално е било предоставено на Доган. Написано на лист от тефтерче, то започва с обръщението "г-н Доган", уточнява "Труд". "Никога не съм бил предател или изменник на родината си Р. България. Всичко това, което става, е един чудовищен сценарий за връщането на България на равнището на 1989 година", цитира изданието писмото от Емин. "Вие сте били
и ще бъдете осторожник и защитник на националната сигурност на страната ни. Не се чувствам жертва или употребен. Това, което става - така е било писано", написал Емин в предсмъртното си послание към Доган. Следват изречения, посветени на близките. Целият разговор на журналисти на "Труд" с Доган, проведен в т.нар. сарай в Бояна, вестникът ще публикува утре.
"24 часа" продължава темата и информира, че прокуратурата ще разследва кой е подтикнал Емин към самоубийство. Безспорно обаче е установено, че Емин сам е дръпнал спусъка на своето лично оръжие. "Изстрел - и силата на ДПС стана слабост", отбелязва в анализ за "24 часа" политологът Евгений Дайнов.
Авторът развива тезата, че със смъртта на Ахмед Емин е заплашена "тройната сплав" - етно-верски-политическият синтез, който е в основата на партията на Доган. Дайнов разсъждава, че ако тази смърт е самоубийство, което е голям грях за мюсюлманите, удар понася верското измерение, а ако е политическо самоубийство, се нанася двоен удар и върху вярата, и върху партията.
***
Нови акции за противодействие на организираната престъпност по модела "Дупница" очаква премиерът Сергей Станишев, пише "Сега". Това станало ясно след срещата му с главния прокурор Борис Велчев. "Акцията в Дупница е факт, който показва ясната воля на държавата, и тези действия трябва да продължат", е заявил Станишев. "В Дупница ясно бе прокарана разделителната
линия между държавата и престъпниците и те трябва да бъдат посочени", е отбелязал и Борис Велчев. "Класа" избира за акцент думите на Велчев, че повече от половината престъпни групи, които са били набелязани в края на миналата година, вече са преустановили дейността си.
***
"Среди в БСП искат да ме изолират", заявява пред "Труд" Антон Кутев, секретар на ИБ на БСП. Той коментира факта, че не е избран от общинската си организация за делегат на конгреса на БСП. За мен обаче е по-важно дали ще бъдат член на Висшия съвет на БСП, а не дали ще бъда делегат на конгреса, допълва той.

"Кариеристи окупират БСП", твърди в "Стандарт" Първан Дангов, член на Висшия съвет. БСП се припознава като партията от властта и като партията, която утре, ако спечели изборите, ще може да раздаде допълнително власт, казва той.
***
"Първанов се зае да реди и следващия кабинет", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Вестникът визира последното интервю на президента Георги Първанов пред "Стандарт". Първанов развива идеята си за широка следизборна коалиция, коментира изданието и цитира думите на президента, че цяла Европа се правят големи коалиции и то от непримирими през десетилетията политически субекти. Според изданието с това държавният глава несъмнено дава да се разбере, че много му се говори какво ще е
следващото правителство и държи той да има водещата дума.
***
"Високомерието не подмина и ДПС", коментира пред "Труд" социологът Петър-Емил Митев. Парадокс - от всички водещи политици у нас имунизиран срещу политическо високомерие се оказа само единственият потомствен аристократ - Симеон Сакскобургготски, отбелязва социологът. Според него след смъртта
на Ахмед Емин ДПС не може да остане същото. На въпрос за ситуацията в БСП и предстоящия конгрес Митев отговаря, че лидерството на Станишев няма реална алтернатива, а до него са хора със здрави нерви, огромен опит и подчертана лоялност. Социологът вижда две възможности за коалиции, в които ГЕРБ би
влязла за бъдещо управление на страната - дясноцентристка и "голяма коалиция" с БСП.
***
Трябват строги правила, подобни на някогашното жителство, за да се знае колко души реално живеят в големите градове, смятат кметове, цитирани от първа страница в "24 часа". Мнението им е по повод обявената от вестника и радио "Дарик" класация "Най-добрият град за живеене в България".

БЪЛГАРИЯ-ЕС
"Ако няма присъди, може да връщате пари", предупреждава в интервю за "Труд" говорителят на Европейската служба за борба с измамите Алесандро Бутиче. Има добри знаци, например назначаването на осем прокурори, на които им бе поставена задачата на работят специално по случаите за САПАРД, отбелязва
Бутиче. Той посочва също, че министерството на земеделието е подало информация към следствените органи за няколко съмнителни случая. Тези първоначални резултати, както и сътрудничеството ни със земеделската институция и следствените органи са положителни знаци, но, разбира се, очакваме и решенията на съда, подчертава той.

ОБЩЕСТВО
"Заделяме 100 млн. лева в бюджет 2009 за научна дейност", коментира пред "Класа" Ваня Добрева, заместник-министър на образованието и науката. Тези дни в МС се обсъжда и постановлението за доживотните заплати на академици и
член-кореспонденти, приравнени към депутатските заплати, информира тя. Предстои да има гарантирани от държавата базови заплати за работещите в държавните научни институции и висшите училища.
***
"Фото Стоянович" на Евгения Иванова спечели наградата за български роман на годината на фондация "Вик", съобщават днешните издания. Отличието - 10 000 лева и превод на произведението на английски, се присъжда за пети път.
***
"Не оставяй перото да ръждясва", е съветът на поетът Евтим Евтимов, който днес навършва 75 години. Поезията е любов, любовта е поезия, обяснява той своето разбиране за стиховете пред "Дума".

Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини