Преливането на стара кръв води до инфекции

Продължителното съхраняване на донорската кръв увеличава рискът от развитието на инфекции. При преливането на кръв по-стара от 29 дни, два пъти по-често пациентите се разболяват от пневмония, сепсис, урогенитални и други вътреболничини инфекции, съобщиха учени на ежегодната конференция на Американския колеж по пулмонология.

В момента максималният срок на годност на кръвта е 42 дни (в САЩ и Русия) и 35 дни във великобритания.В същото време при съхраняването на кръвта повече от две седмици в еритроцитите настъпват редица изменения, които са съпроводени с освобождаването на химически вещества - цитоксини. Цитоксините имат способността на увреждат имунната защита на организма и да благоприятстват възприемчивостта му към инфекции.

Учените от университетската болница "Купър" в Ню Джърси, са изследвали 422 пациенти, на които е преливана кръв. Средният срок на съхранение на прелятата им кръв е 26 дни. 57 от пациентите са се разболяли от пневмония, урогенитални
инфекции и сепсис.

След анализ на данните учените установили, че вътреболничните инфекции се развиват два пъти по-често ако прелятата кръв е престояла повече от 29 дни.

Ръководителят на изследването - Дейвид Гербер предупреждава, че новите данни не бива да служат като основание за съкратяване на срока за съхранение на кръвната плазма. Защото при възникване на стихийни бедствия или катастрофи, хората може да се сблъскат с дефицита на тази жизненоважна субстанция, пояснява ученият.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини