На планетата има вода най-много за 30 години

На 29 октомври, в Рим, се проведе конференция на международната природозащитна организация WWF. На нея са опвестени резултатите от изследване на група учени, под ръководството на Джанфранко Болоня. Според тези резултати запасите от вода на Земята ще стигнат най-много за 30 години.

Специалистът съобщава, че от 1986 година на планетата се случват аномални процеси - в резултат от развитието на технологиите човешкото общество използва повече земни ресурси, отколкото планетата може да произвежда.

През 2005 година са изразходени с 30 процента повече ресурси, отколкото Земята може да възпроизведе. В същото време с 30 процента се е съкратил броя на гръбначните организми. Това обаче не е най-страшното – учения смята, че дефицита ще достигне 100 процента към 2040 година, ако човечеството не промени начина си на живот. Според Болоня най-много ресурси използват ОАЕ, САЩ, Кувейт, Дания, Австралия, а най-малко Конго, Хаити, Афганистан и Малави.

Относно изразходването на водните запаси, автора на изследването коментира, че водата се използва преди всичко за селскостопански дейности. Например, за производството на една бучка захар са нужни 1500 литра вода, а за един килограм говеждо месо – 15500. В същото време в Сомалия, поради липсата на живителната течност загиват хора.

По време на конференцията бе оповестен и ежегодния доклад "Жива планета 2008" на WWF. Според него Световното природно богатство и разнообразие продължават да намаляват и все повече държави са в състояние на постоянна или сезонна водна криза. Докладът показва, че над три четвърти от хората по света живеят в държави, които са „екологични длъжници", защото националната консумация надвишава биологичния капацитет на страната им. „Ако продължаваме да живеем по този начин, през 2030 г. ще ни е необходим еквивалента на две планети, за да поддържаме начина си на живот", се казва още в доклада.

САЩ и Китай са държавите с най-висок национален отпечатък върху планетата, като всяка от тях изразходва по около 21 процента от световния биокапацитет. Заради разликата в жителите обаче на американците са необходими 4,5 „планети Земя", за да поддържат начина си на живот, докато на китайците е достатъчна и една „планета". Българите потребяват ресурси все едно, че разполагат с 1,3 „планети Земя", а чехите – с 2,5 планети.

България също е изправена пред сериозни проблеми с водните ресурси. Те могат да бъдат ограничени с прости методи като опазване на водоизточниците и по-рационално използване на водата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини