Формулата на щастието

Всеки мечтае за вечната любов, но рецептата за нея все още не е открита. Теорията на един американски учен гласи, че всеки човек е ковач на щастието си, естествено, ако се придържа към определени правила. Кои са те?

Известният американски психолог Джон Готман е открил, че щастието в отношенията функционира по формулата 5 към 1.

Всеки човек води несъзнателно една сметка на любовта, в която се отбелязва всичко, което е получено от партньора - и положително, и отрицателно. Формулата пет към едно означава следното: щом на 5 положителни преживявания с партньора се пада максимално едно негативно, значи балансът е налице, любовта е на линия."

Съотношението пет към едно не е само теория. Формулата помага и съвсем конкретно на делничните отношения.

Да подарим усмивка

"Ако например обидите партньора си по някакъв начин, най-доброто за връзката ще е да се сдобрите с него по най-бързия начин и двамата отново да преживеете приятни неща заедно. Може да бъде направен някой комплимент или просто да бъде подарена една усмивка."

Все пак от формулата на любовта не следва, че целодневно ще цари безоблачна атмосфера, точно обратното - допустими са и караниците.

"Свадите не са забранени, но зависи по какъв начин се осъществяват. Така например - трябва да се избягва отправянето на глобални обвинения, по-скоро конкретно да се посочи какво дразни. Част от спора е и вслушването в отсрещната страна - което много помага да си поемеш дълбоко дъх, преди да кажеш нещо."


Източник: dw-world.de

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини