Британски учени създадоха магнитен щит за астронавти

Първият пилотиран полет до Марс изглежда по-реален благодарение на магнитен "чадър", който отразява вредната космическа радиация от космическия кораб, съобщи Би Би Си.

Учени от института "Ръдърфорд Епълтън" и университетите на Йорк и Страчклайд са използвали резултатите от предишни изследвания на ядрения синтез, за да докажат, че е възможно астронавтите да защитят своя кораб с "мини-магнитосфера", създадена от генератор.

Екипът вече е подал молба за патент на технологията и може да създаде прототип в естествен размер до 5 години. Слънчевите бури са радиоактивни облаци, които накъсват човешката ДНК и разрушават електронните инструменти.

Земята е защитена от тях с магнитосферата, която е като гигантски "магнитен балон". Същият е принципът на действие и на британското изобретение. Екипът е успял да симулира слънчевия вятър в лабораторни условия и е използвал магнитно поле, за да изолира райони в плазмата, където няма вредни за човека частици.

Затова британските учени са убедени, че подобна малка "дупка" в слънчевия вятър ще е достатъчна за безопасността на астронавтите. НАСА и ЕКА определят слънчевите бури като най-голямото препятствие пред далечните пилотирани мисии.

Засега единствено астронавтите, стъпили на Луната, са излизали от естественото магнитно защитно поле на Земята. Тъй като мисиите "Аполо" продължаваха най-много 8 дена, беше възможно да бъде избягната подобна буря.

Пътуването до Марс обаче ще продължи 18 месеца и астронавтите трябва да бъдат по-добре защитени.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини