29 °C

Най-слабите матури в историята, над 10 000 двойки

Над 10 000 слаби оценки имат зрелостниците на държавните зрелостни изпити.

Това става ясно от обобщените резултати от изпитите, представени в Министерството на образованието.

Пълни шестици и на двете матури имат само 86 зрелостници, а отлични оценки над 5.50 и на двата изпита са получили 4637 ученици.

Слабите оценки на зрелостните изпити са общо 10 649, а отличните - 15 318.

Двойките на задължителната матура по български език и литература са 4189, което е повече от миналата година. Шестиците са 5602.

На изпита през май се явиха 48 026 зрелостници. През 2015 г. двойките са били 3400, а шестиците - 7000.

На втората матура, предмет по избор, има 6460 двойки и 9716 шестици.

Тази година резултатите от Държавния зрелостен изпит по български език са най-слаби от началото на провеждането на матурите у нас.

Почти 9 на 100 от зрелостниците имат двойки на изпита по български език.

Министърът на образованието Меглена Кунева коментира, че има напредък в матурите по математика и история. За разлика от това има спад в резултатите на матурите по БЕЛ, география и философския цикъл. Най-висок, обаче е процентът двойки по БЕЛ (8,73%), откакто се провеждат матурите, въобще.

Ще направим всичко възможно тази тенденция да се прекърши, зарече се Кунева. Тя коментира, че тези изводи са много важни за учебните планове по БЕЛ.

„Новите учебни програми дават възможност за повече практика и писане на текстове. За следващата година ще направим обстоен анализ къде са тесните места и кои са най-трудните неща за учениците. Трябва да мобилизираме възможностите на новия закон, който влиза в сила от 1 август, за да може със средства в него да се преодолее тази негативна тенденция”, поясни още Меглена Кунева.

Лидер в класацията по успех по БЕЛ е 91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов", следвана от Испанската гимназия и Американския колеж. В топ 10 влизат още Първа езикова гимназия, Класическата гимназия и др. Оценките от матурите вече са публикувани на сайта на МОН.

 


Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ми
  Мина
  1 0
  21:05, 7 юни 2016
  Ще приложат нови правила, ако има на кого.Тези хора наясно ли са ,че учителите понякога имат в час по няколко ученика, и че са безсилни да накажат отсъстващите,защото ще падне паралелката. Ако пък са всички в час,те правят всичко друго,но не и да слушат какво преподава учителя. Ще трябва да се започне съвсем отначало и рязко - като например всички в училище да са с униформа и да се следи строго за вечерен час.И да се коригира бройката ученици ,необходими да съществува една паралелка.Ако питат мен,бих разрешила и боя.Някои ученици просто плачат да им закърпиш един зад врата.
 • 2
  76
  765
  0 0
  12:04, 11 юни 2016
  Докато учениците минават до ІV клас без право да повтарят класа - така ще бъде, че и все по-зле ще става!

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини