23 °C

Провалът на матурите: Вина на цялото общество

"Училището се превърна от храм на знанието в един безумен пазар. Нахлуха търговците в храма, започна безумната търговия и ние очакваме добри резултати. Търговията е до процеса с тестовете. Училището не е храм на знанието и ние всички се преструваме, че не го виждаме. То се превръща в място на възпроизвеждаща се неграмотност. ВУЗ-овете с пълна пара бълват неграмотни". Това мнение защити Цецка Петрова, преподавател по БЕЛ, 119 СОУ в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Изпитът в този си формат е некоректен към зрелостниците, защото в гимназиален курс те учат 3 часа литература, а това, на което ги изпитва изпита в 1/2 от обема му е учено до 7 клас", посочи Петрова. По думите й некоректен е и по друга причина - не може цялата обществена среда да вменява, че националното не е ценност и накрая да очакваме учениците да разсъждават каква ценност е националното.
 
"Стига вече с тези експерименти. Учениците трябва да знаят, че образованието не е само атрактивност, не са само технологиите, а ученето е усилие, труд и постоянство. Обществото трябва да зададе ясна представа какво трябва да очаква от ученика на изхода от средното училище", призова Петрова.

По думите й форматът на матурата е непродуктивен и това е ясно още с навлизането му. "10 години обаче нищо не се промени в него, а напротив - липсва всякакъв баланс. Работата с текст е неглижирана и няма как да има друг резултат", добави тя.

Причините за ниските резултати на зрелостните изпити не се крият в това, че е осуетено преписването, подчерта тя. По думите й ясно е, че резултатите на матурите и всичко, което наблюдаваме в училището е продукт на общественото отношение към него и знанието изобщо.

Резултатите от матурата са политика, а именно това е държавното отношение към училището, смята още тя.

"Ако съдим броя на двойките твърде много неща са затруднили зрелостниците. Подозирам, че голяма част от тях дори не са прочели внимателно условията, а са залагали на интуиция и на телепатия така, както училището на бъдещето ще изисква от тях. Училището подценява ученето и знанието. Всичко, което се случва в българското училище през последните години внушава на учениците, че ученето трябва да бъде атракция, трябва да бъде спекулация и в никакъв случай, че е един труд, постоянство и усилие", посочи преподавателката.

Основното и средното училище създава фундамента не само на образованието, а и на обществото - оттук нататък трябва да се направят сериозни промени, а не козметики, подчерта тя. Според нея трябва да се спре да се говори за мотивацията на учениците или учителите, а трябва да се види как системата цялостно мотивира отношението към ученето.

"Ако започнем с анализ на формата на изпита трябва да тръгнем отзад напред. Вече 10 години ние даваме дипломи на деца, които не могат да напишат свързан текст, дори и от 5 изречения. Стана ясно, че последният въпрос е масово пренебрегнат и неизпълнен от тези, които се явяват на този изпит. Няма как да създадеш текст и да си грамотен. В училище работата с текст е тотално неглижирана", обобщи тя.

Даниела Ангелова, преподавател по БЕЛ, която е участвала и при проверяването на самите теми, също направи анализ на зрелостния изпит в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите й учениците са срещнали затруднения с членуването, малката и голяма буква, слятото изписване.

"Първата реакция след като се чу темата за "Гераците" беше доста добра, че е много хубаво произведение в сравнение с това от миналата година на Яворов "Ще бъдеш в бяло", но при прозаичните творби, каквато е "Гераците" има друг препъни камък - учениците, които не са изградили добре литературните си компетентности се увличат в преразказване на литературните факти и там липсва интерпретация или се свежда до минимум. Те смятат, че един подробен преразказ, който представлява обемен текст е достатъчен, за да покажат своите максимални познания по произведението и всъщност оттам идва големият проблем, че малко са писмените работи, където има целенасочена интерпретация и налична рефлексия. Наистина такива работи получават максимална оценка, докато тези, които се преразказват фактите - оценката е много по-ниска", обясни Ангелова.


Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
21.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
21.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
21.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
21.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
21.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
21.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
21.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
21.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
21.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
21.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
21.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
21.09.2019
Последни новини