Френският сенат: Смекчаване на санкциите срещу Русия

Френският Сенат прие вчера резолюция, в която призовава за постепенно смекчаване на режима на санкции, въведени от Европейския съюз срещу Русия.

За предложението, което е с препоръчителен характер, гласуваха 301 сенатори, 16 бяха против, а 17 се въздържаха, предадоха ТАСС и в. "Монд", на които се позова БТА.

"Нашите отношения с Русия са от фундаментално значение", каза единият от авторите на резолюцията Ив Поцо ди Борго, сенатор от Париж и член на Съюза на демократите и независимите.
Според него Франция може да бъде едновременно гарант на териториалната цялост на Украйна, въз основа на Минските споразумения, и да има нормални отношения с Русия.

"Отношенията ни с Русия са твърде стратегически, за да бъдат държани безкрайно като заложници на дебата за санкциите. Те заслужават по-добро и трябва да имат проекция отвъд това, а именно върху борбата срещу тероризма и ситуацията в Близкия изток", каза сенаторът социалист Симон Сютур.

Долната камара на френския парламент, Националното събрание, прие на 28 април също необвързваща резолюция за отмяна на европейските санкции срещу Русия. 
И за двете камари, отбелязва "Монд", е чувствителен въпросът за загубите на френското селско стопанство, причинени от руското ембарго, наложено в отговор на европейските санкции.

На 1 юни Народното събрание отхвърли предложения от БСП проект за насърчаване на диалогa ЕС-Русия и поставяне пред ЕС на въпроса за отпадане на антируските санкции. "За" предложението бяха 49 депутати, 39 гласуваха „против”, а други 39 - „въздържал се”. БСП получи подкрепа от АБВ и "Атака".

Юнкер на форум в Москва

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е бил поканен и планира да участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург на 16 юни. Руският президент Владимир Путин и Жан-Клод Юнкер вероятно ще се срещнат в кулоарите на икономическия форум, предположи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Санкциите срещу Русия, наложени от ЕС, може да бъдат отменени при спазването наспоразуменията от Минск, но може да бъдат и засилени, ако руската страна предприеме действия, които налагат това, заяви говорител на Европейската комисия. Така той отговори на въпрос дали предстоящото посещение на Жан-Клод Юнкер в Русия може да предшества отмяната на санкциите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    За
    Защо ли?
    0 0
    17:06, 9 юни 2016
    Френските сенатори защо не питат Плевнелиев какво да правят?
Последни новини