40% от работещите в кръвните центрове са пенсионери

40% от работещите в кръвните центрове в страната са пенсионери, съобщи директорът на Националния център по трансфузионна хематология проф. Николай Андреев пред БНР. Според него, основни пречки пред работата им в момента са остарялото законодателство и недостатъчното финансиране.

14 юни е Международният ден на кръводарителя. В България всеки ден около 600 души се нуждаят от кръвопреливане. Една трета от тях са деца. Това са най-често пострадали при пътни инциденти или хора с кръвни заболявания. Кръводарителите в България са 170 хиляди през последните три години, но 70 на сто от тях са роднини на пациенти. Доброволците са малко.

По-големият процент роднини-кръводарители крие риск те да закупят кръв от друг човек, който може да скрие инфекциозно заболяване“, каза доктор Николай Андреев.

100-процентов е рискът човекът, на когото ще платиш, да скрие заболяванията си. Има ЕИС за проверка дали даден човек е бил кръводарител и е носител на зарази. Но само, ако преди това е дарител, може да се провери. Кръвта се изследва на следващия ден. Затова е важно да се увеличава броят на доброволните кръводарители.

Всяка дарена кръв се тестува за СПИН, хепатит В, хепатит С и сифилис. И когато тези изследвания са отрицателни, тя дотогава седи в т.нар. "хладилник-склад" карантина, тя не се освобождава. Всички тези трябва да са отрицателни, тогава се слага етикет и се пуска да бъде преливана в някоя болница.

В София днес се провежда Национална конференция по трансфузионна хематология. Доброволците в България не достигат, каза доктор Живка Димитрова от БЧК. „Ако всеки един от нас отдели 30 минути време, може да дадеш шанс за живота на поне един човек. Милиони хора по света дължат своя живот именно на хора, които никога не са виждали, които не познават, това са доброволци, безвъзмездни кръводарители. Много голям консуматор на кръв, това са пътно-транспортните произшествия, това са кръвните заболявания, това са трансплантации на тъкани и органи", допълни тя.

Българският червен кръст и центровете по трансфузионна хематология организираха кръводарителска акция днес в няколко града.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини