Насилието над жените обсъждаха на конференция в Димитровград

    Домакин на проява в рамките на националната кампания "Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието" бе днес Димитровград. Кампанията е по инициатива на евродепутата от ЕНП Мария Габриел, която бе възпрепятствана да присъства заради събитията в Брюксел и решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

    Мария Габриел отправи видеообръщение към участниците във форума в зала "Гросето". Подчерта, че това е 7-ия град, през които преминава кампанията. Целта е да бъде поставен на дневен ред този обществено значим проблем, за който е важно да бъдат преобърнати обществените нагласи. 

    Хасковски регион е един от първите, които работят по темата за домашното насилие, благодарение на неправителствените организации тук. Голяма част от тях - БЦДИ, Фондация "Общество за справедливост" и фондация "Асоциация Анимус" имаха свои предстяавители на конференцията.

    В началото на конференцията кметът Иво Димов заяви, че се радва, че Димитровград домакинства на подобна проява. Подчерта и че тук има разкрит Кризисен център за жертви на домашно насилие, който е единствен в Хасковски регион.

    Според статистиката, изнесена от представителя на Европейското женско лоби в Геновева Тишева, 28% от жените в Европейския съюз са преживели домашен тормоз. 38% от представителите на нежния пол са на мнение че насилието е често явление при съжителството на двойките. По време на конференцията в Димитровград бяха засегнати теми за ролята на институциите в борбата срещу насилието, както и начините, жените да се справят с този проблем.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини