Мийте си ръцете – само това може да ви предпази от летните вируси

Лятото е сезонът на ентеровирусите. За да се предпазим е необходимо да спазваме изключително добра лична хигиена. Тази препоръка отправи на пресконференция в БТА вирусологът и изследовател акад. Ангел Гълъбов.

Той обясни, че ентеровирусите са към 120-130 разновидности, които проявяват различна клинична картина в един и същи географски регион. Летният сезон е твърде благоприятен за взривове от вирусни инфекции. Те обаче не са грип, обясни специалистът.

Акад. Гълъбов подчерта, че ентеровирусите имат най-голямата изменчивост, която е позната в природата – всеки размножителен цикъл на клетките водел до някаква мутация. Именно затова е и много трудна профилактиката с ваксини или други медикаменти.

Около 70 % от нямат прояви и затова те представляват най-големия източник на зараза. Ентеровирусите се предават основно чрез мръсни ръце и по-рядко по въздушно-капков път, както грипът през зимата. Вирусологът подчерта, че трябва да се мият много хубаво ръцете, плодовете, зеленчуците. Особено внимание трябва да се обръща при приготвянето на месото. Източник на ентеровирусите са тоалетните, каналните води, мухите. Хигиената в заведенията трябвало също много добре да се поддържа. Този вид вируси особено много се предават по курортите през летните отпуски.

Те се характеризират с болки в гърлото, температура, често разстройство и прилошаване. Имат кратък инкубационен период – 1-2 дни.

Най-податливи са децата, но от ентеровируси боледуват и възрастни хора. Има случаи, в които се поразява централната нервна система, сърцето, може да се стигне дори до инсулин зависим диабет.

Академик Гълъбов посочи, че например в една група от 50 заболели деца на лагер, при едно може да се стигне до диабет.

Като изключително опасен ентеровирус специалистът посочи ентеровирус 71. През 70-те години той е причинил голяма епидемия у нас, с много смъртни случаи. Тази година този вирус се прояви в Барселона, като вирусологът се надява да не се появи отново у нас. Заплаха има и сега. Трудно може да се каже как могат да проникнат към нас, предупреди той.

Китайците готвели експериментални ваксини срещу този вид вирус.

Акад. Ангел Гълъбов е категоричен, че ваксините не могат да се приготвят при толкова много вируси, защото не биха били ефективни. Единственият път за борба е с прилагане на т. нар. химиотерапия – прилагане на препарати, които атакуват вирусите. Екипът на акад. Гълъбов се занимава с разработване на комбиниран препарат – химиотерапия за ентеровирусите. Той е на експериментално ниво, но за пълното му разработване няма средства. Нужни били 10-15 млн. долара.

При ентеровирус специалистът съветва да се спазва строга диета, за чревната инфекция – да се пие оризова вода, специални очистителни не са нужни, само глад, вода, изкиснато сирене. На децата трябва да се обръща особено внимание. За температурата да им се дава лекарство, като добре действа и само аспирин.

Вирусологът предупреди, че през лятото също се увеличават сексуално преносимите инфекции, както и такива, предавани от кърлежи.

Относно вируса Зика, акад. Гълъбов сподели мнението си, че в момента е модерно да се говори за това заболяване. Той обаче не се притеснява, че страната ни може да бъде засегната. Зиката е опасна само за бременните, като освен това засяга само 15 % от тях. Вирусологът е категоричен, чебългарите не бива да се плашат заради Зика.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини