Издирват 15-годишен, иска да изтреби християните

Полицията издирва 15-годишен, записал видео, в което призовава за избиването на всички християни. Младежът е син на радикален ислямски проповедник, живеещ в Белгия, който се подозира за духовен вдъхновител на терористите от Вервие. Тяхната клетка беше разбита от полицията миналия януари.

Видеото е качено на френска интернет страница и показва тийнейджъра, бродещ из улиците на Вервие и зовящ на арабски за избиването на всички християни.

"О, Аллах, унищожи отвратителните християни. О, Аллах, убий ги всичките. Не спасявай нито един от тях", казва младежът.

Сигналът до полицията е подаден от кмета на града, която твърди, че момчето е в списка на радикализиралите се граждани.

Според полицията младежът е син на радикалния имам Ел Алами Амауш, който има двойно холандско и мароканско гражданство и служи в джамията на съседно село.

Салафитският проповедник има издадени две заповеди за експулсиране от Белгия като опасен за обществото, но ги обжалва в съда. Държавният секретар за бежанците и имиграцията Тео Франкен обясни пред обществената телевизия, че се опитва да върне имама в Холандия от една година, но че решението на съда бави изпълнението на заповедта за депортация. Той добави, че Амауш е "духовният баща" на терористичната клетка от Вервие, подготвяща атентат от името на "Ислямска държава". Тя беше разкрита от белгийската полиция през януари 2015 г. Двама от членовете й бяха убити при полицейската операция.

Междувременно имамът и семейството му са напуснали жилището си преди две седмици. Белгийският тв канал RTL съобщи, че те са заминали на лятна почивка.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини