Срещата на Ердоган и Путин започна - обновена (видео)

Със закъснение от 45 минути започна предаването на живо в интернет от Гръцката зала на Константиновския дворец в Санкт Петербург. Двамата държавни ръководители застанаха пред камерите за официалните изявления. Самите изявления са на час след началото на стрийма.

Руският премиер Владимир Путин подчерта стремителния напредък в онтошенията между двете страни през последните години. Само че, след известната трагедия, при която загинаха руски военни през ноември миналата година, отношенията се сринаха до много ниско ниво, те деградираха, продължи Путин. Независимо от това, Вашето днешно посещение, независимо от сложната вътрешно политическа ситуация в Турция, говори за че всички ние искаме възобновяване на диалога, в името на двата народа на Турция и Русия.

Путин отбеляза, че е бил един от първите, които са се обадили и са изразили подкрепа за Ердоган за преодоляване на политическата криза във връзка с опита за държавен преврат. Той подчерта още веднъж, че това е руската принципна позиция. "Ние винаги категорично сме против всякакви опити за неконституционни действия", каза руският държавен глава. Той изрази надеждата си, че под ръководството на Ердоган турският народ ще се справи с този проблем и редът и конституционната законност ще бъдат възстановени. днес ще имаме възможност да разговаряме по целия комплек от нашите взаимоотношения,в това число възстановяването на търговските и икономически връзки, сътрудничеството в борбата с тероризма. Путин изрази радостта си от тази възможност.

Ердоган благодари, че в този деликатен период се състои тази среща, че на делегацията е отделено време и са били приети. Разговорите е била планирани за срещата на Г-20. Както е известно, случилото се измени плановете. Турският държавен глава благодари за тази среща и изрази желанието руско-турските отношения да влезат в ново русло. Прогресът по постигането на такива огромни цели е известен. Ердоган изрази вярата си, че със следващите стъпки, които ще предприемат, той ще се разшири още. Лично той, неговите сътрудници и турският народ били радостни за обаждането на Путин. Ердоган подчерта, че на "митинга на демокрацията" в неделя неговият народ е показал ясно колко е против опита за преврат.

След тези изказвания, двамата държавни ръководители пристъпиха към разговора. Пресконференцията след него е обявена за 16 часа българско време и ще се предава също в интернет.

от руска страна в преговорите участват министърът на външните рабботи Сергей Лавров и курирующият външната политика помощник на президента Юрий Ушаков. Турската делегация включва външния министър Мевлют Чавушоглу и заместника на генералния секретар на президентсвото Ибрахим Калън.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини