26 000 задържани за метежа в Турция, 16 000 за постоянно

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг съобщи, че общо над 26 000 души са били задържани във връзка с неуспелия опит за преврат в страната на 15 юли.

Боздаг, който даде интервю за Анадолската агенция, каза още, че 16 хиляди са оставените в ареста, предадоха Ройтерс и турската частна телевизия НТВ, цитирани от БТА.

По повод на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за преврата, министърът каза, че неговата роля в метежа е "факт, известен на всички". Турция настоява за екстрадицията на Гюлен, който живее в доброволно изгнание в САЩ от 1999 г., но досега Вашингтон не е откликнал на искането.

Наскоро американските медии съобщиха, че Вашингтон не е удовлетворен от представените от Анкара доказателства за причастност на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен към подготовката на метежа в Турция.

Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър посочи, че американското министерство на правосъдието проучва предоставените от Турция документи и дали те отговарят на условията за официално искане за екстрадиция. Тонър подчерта, че изследването на документите ще отнеме време. 
 
Боздаг обаче смята, че Гюлен вече не е "полезен инструмент" за САЩ. По думите на министъра посланието от американските власти към момента относно екстрадицията е "положително". 

"САЩ трябва да съдействат за безусловната екстрадиция на Фетхуллах Гюлен в Турция",подчерта той.

Боздаг заяви, че на 15 юли, когато бе извършен опитът за преврат, и на 7 август, когато 5 милиона души се събраха в Истанбул на митинг в подкрепа на демокрацията, турският народ е изпратил послание, "както до приятелите, така и до враговете си, че занапред в Турция не може да се извършват преврати", защото народът "никога няма да го позволи"

Министърът каза, че "инструментите, които действат с подкрепата на чужди сили", не могат да "ограбват съдбата" или да решават бъдещето на Турция. 

Президентът Ердоган също заяви преди два дни, че мрежата на живеещия в САЩ турски ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен трябва да бъде унищожена в рамките на закона.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини