Огнян Герджиков отказва да е кандидат-президент

Бившият председател на парламента Огнян Герджиков моли името му да не се използва за кандидатпрезидентската кампания.

"Достойнството е последното убежище на човека. Уверен съм, че всички, които ползват името ми "в обращение" за кандидатпрезидентската надпревара, ще уважат сърдечната ми молба на това да сложим край", посочва Герджиков в отворено писмо до медиите чрез БТА.

Той благодари на всички, които припознават в негово лице своята кандидатура за държавен глава, и коментира, че е необичайно, че предложенията идват и от ляво, и от дясно. Дори е сформиран инициативен комитет в негова подкрепа. 

Председателят на 39-ото Народно събрание проф. Огнян Герджиков беше предложен като кандидат за държавен глава от местни структури на БСП.

Герджиков е и сред седемте номинации, над които умуват  в Реформаторския блок - той беше предложен от една от присъдружните формации - Българска нова демокрация (БНД). 

Кандидатът за държавен глава трябва да е равноотдалечен от политическите партии, посочва още Огнян Герджиков, като се позовава на Конституцията, където се казва, че президентът олицетворява единството на нацията. 

"Номинацията ми предизвика смут дори и в средите на политическите сили, които са ме номинирали. Това показва, че не мога да обединя нито лявото, нито дясното политическо пространство, а какво остава за обединение на нацията", допълва той.

Освен това, по думите му, президентът трябва да е с международен авторитет, което е особено наложително сега, когато светът е изправен пред огромни изпитания. 

"Имал съм многократно поводи да лансирам такава фигура, с авторитет и тежест в света. Докато аз съм непознат навън, ако се изключи много тесен професионален кръг, и то само в някои европейски страни. Всичко това ме кара да мисля, че не отговарям на високите изисквания, които се поставят за президент на републиката", пише още Огнян Герджиков.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Це
    ценко ч„оков
    1 0
    16:39, 10 авг 2016
    Този беше в НДСВ и е царски ЛАКЕЙ Беше забравил че сме РЕПУБЛИКА и непрекъснато се обръщаше към Симо Сакса с ----Ваше величество ---такива не ни трябват
Последни новини