Драмата в небето над Брюксел – с два самолета на SAS

Два самолета на скандинавските авиолинии SAS са били обект на драмата, разиграла се снощи в белгийското небе.

Около 20 ч българско време в социалните мрежи са били засечени две предупреждения за заложен експлозив в два пътнически самолета, очаквани да кацнат в Брюксел.

Белгийският вестник "Де Стандард" пише, че постовете са привлекли вниманието на службите за сигурност, тъй като са идвали от два различни акаунта – в Белгия и в САЩ.

Задействана е процедурата за извънредни ситуации на летището край Брюксел, но аерогарата не е била евакуирана и полетите не са били преустановени.

Самолетите, пристигащи от Стокхолм и от Осло, са се приземили без проблеми.

Говорител на SAS потвърди пред германската информационна агенция ДПА, че заплахи са отправени срещу два полета на авиокомпанията, без да дава повече подробности.

Пътуващият с полета от Осло белгийски журналист Барт Раес, който пръв съобщи, че става дума за бомбена заплаха, уточни, че пилотът е получил предупреждение 20 минути преди кацането. Пътниците не са били уведомени. Те разбрали, че са били в опасност едва, след като машината се е приземила и паркирала край ръкава на летището. Тогава им е било обяснено, че трябва да изчакат вътре 10 минути заради бомбена заплаха. Журналистът разказа в новините на тв канал VTM снощи, че пасажерите са приели спокойно новината и че на борда не е имало паника.

Въпреки че първоначално полицията обяви заплахата за сериозна, впоследствие говорител на вътрешния министър Ян Ямбон заяви, че няма основания за паника.

Засега полицията не уточнява дали заплахите са фалшиви или не. Започнало е разследване, което трябва да установи дали цел са били двата скандинавски самолета или летището на Брюксел, което беше обект на терористичен акт през март.

Драмата се е разиграла около 20 ч българско време снощи. По това време самолетът на "България ер" се е намирал на летището в Брюксел. Случката обаче не го е забавила и той е излетял за София по разписание.

Първоначалната информация, че в инцидента е участвал и самолет на "Ер Марок”, който е кацнал извънредно в Тулуза, Франция, беше отхвърлена. Машината, летяща към Брюксел наистина се е отбила от маршрута си в южния френски град, но за да остави болен пътник. След това тя е продължила на север и късно вечерта се е приземила в белгийската столица.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини