Националният съвет на БСП заседава за президентските кандидатури

Националният съвет на БСП ще проведе заседание, на което се очаква да обяви кандидата си за президент. Заседанието е насрочено за 13 ч на „Позитано” 20 и е закрито за медиите.

Членовете на Националния съвет ще изслушат седемте номинирани за държавен глава - Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Румен Гечев, Михаил Миков, Таско Ерменков, Марио Трайков и ген. Румен Радев.

Радев е смятан за почти сигурна червена номинация, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова категорично се отказа от надпреварата за президент, а омбудсманът Мая Манолова също обяви, че се оттегля от състезанието.

Ген. Радев е кандидатура, която харесва и АБВ. След последната среща БСП – АБВ на 10 август, лидерът на АБВ Георги Първанов заяви: „Генерал Радев е фигура, която може да възстанови държавността и престижа на президентската институция“. АБВ сне от обсъждане своите две кандидатури - на Георги Първанов и на Ивайло Калфин.

Ген. Румен Радев подаде оставка на 1 август, припомня „Фокус“. На 10 август Министерският съвет предложи на президента Росен Плевнелиев да приеме оставката на ген. Румен Радев. Същия ден държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев издаде указ за освобождаването му от длъжност и от военна служба.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини