14 °C

Държавата отпусна 27 млн. лв. предимно на общини на ДПС

Два месеца преди президентските изборите правителството отпусна над 27 млн. лева на 43 общини. Изненадващо обаче повечето от тях са с кметове от ДПС. Решението за трансфера на средствата бе оповестено от пресслужбата на Министерския съвет едва в четвъртък сутрин, въпреки че точката бе част от дневния ред на заседанието на кабинета в сряда. Неин вносител е министърът на финансите.

В правителственото съобщение не се съдържат подробности кои са градовете, нито какви проекти ще финансират кметовете. Посочено е, че "допълнителните средства ще се използват за изпълнение на значими за населените места проекти, които ще доведат до подобряване качеството на живот на хората". Проектите са предимно за ремонт на улици, училища и детски градини и ВиК мрежа, се казва още там.


От списъка с одобрените проекти, с който "Капитал" разполага, обаче става ясно, че близо половината от сумата всъщност е предвидена за спортни зали, площадки, фитнеси на открито и стадиони, а останалата половина е основно за улични ремонти. Над 30 от облагодетелстваните общини пък са с кметове от ДПС. Общините на ГЕРБ са само три, но взимат голям дял от сумата. Само една община е с кмет на БСП и няколко са от местни коалиции.

Навсякъде по една "Арена"

Шумен получава 8 млн. лв. за строежа многофункционална спортна зала върху терен, предоставен й преди това от държавата. Проектът "Арена Шумен", който ще се финансира с пари от държавния бюджет, е представен от кмета на града Любомир Христов (ГЕРБ) през юни. Той е обяснил на журналисти, че подготвя писмо до Министерския съвет с молба да се отпуснат необходимите 8 млн. лв. Преди това Министерството на отбраната е предоставило 55 дка на общината от терена на Пети полк в града. Там ще се изгради спортна зала с 2000 седящи места, паркинг, открити игрища, зелени площи. В проекта е предвиден още строеж на жилищни блокове и хотел, за които общината щяла да търси частни инвеститори.

Не само Шумен, но и село Памукчии, общ. Нови пазар, с население 1374 души ще се сдобие с многофункционална зала с помощта на отпуснатите от правителството 561 хил. лв. С тях ще се изградят и детски площадки. Стадион в с. Краище, хандбално игрище в с. Минерални бани, спортни площадки в селата Груево и Ново Соколоно, физкултурен салон в Маджарово, фитнес на открито във Венец, спортни площадки в община Руен - това са само част от одобрените общински проекти (основно на общини с кметове от ДПС), които получават близо 3.5 млн. лв. Заедно с 8-те милиона на Шумен сумата за спортни проекти достига 11.5 млн. лв.

Градски проекти и улични ремонти

Останалата част от сумата е за различни градски проекти, ремонт на улична и ВиК инфраструктура. Крумовград например получава 880 хил. лв. за изграждане на градски пазар и ремонт на улици. Айтос (ГЕРБ) получава втората най-голяма сума след Шумен - 1.608 млн. лв. Те ще се използват за възстановяване на лесопарк "Славеева река" и изграждане на довеждаща инфраструктура. За ремонта на парка има изготвен проект, общината беше обявила обществена поръчка за изпълнител, но тя е прекратена през юни заради жалба на участник. Към онзи момент финансирането все още не е било осигурено. Над 1.3 млн. лв. ще получи и Кърджали за ВиК инфраструктура.

Част от спортните проекти

Спортни площадки в с. Груево и с. Ново Соколино, община Момчилград (ДПС) - 360 000 лв.
Доизграждане на стадион в с. Краище и спортна площадка в с. Дагоново, общ. Белица (ДПС) - 300 000 лв.
Физкултурен салон в с. Брезница, Гоце Делчев (БСП) - 300 000 лв.
Изграждане на спортни площадки в община Руен (ДПС) - 384 000 лв.
Физкултурен салон в гр. Маджарово (инициативен комитет) - 300 000 лв.
Хандбално игрище в с. Минерални бани, община Минерални бани (ДПС) - 400 000 лв.
Фитнес на открито и ремонт на улици в община Венец (ДПС) - 850 000 лв.
Многофункционална спортна зала в с. Памукчии, общ. Нови пазар (ДПС) - 561 000 лв.

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Де
  декември, 2015 г.
  9 0
  09:52, 19 авг 2016
  Много "хубава" новина за Хасково. Ето ви една още по-хубава от декември, 2015 г., пък ако ви стиска - питайте къде са парите?

  "Финансиране за проектите за ремонт на стадион „ “Хасково” и зала „“Дружба” е обещал на кмета Добри Беливанов спортният министър Красен Кралев, съобщиха от общината. Спортното съоръжение на Ямача е построено през 1961 г. и е единственият представителен стадион, който се ползва за тренировъчна и състезателна цел. Предвижда се ремонт на терена, на секторите зад футболните врати, както и да бъде изградена лекоатлетическа писта.
  Лекоатлетическата писта ще бъде каучукова двуслойна от последно поколение, което да отговаря на международните изисквания. Теренът на стадиона ще е с изцяло нова трева, ще бъде снабден с поливна и дренажна система. След ремонта съоръжението ще може да приема състезания и турнири от държавния спортен календар на Българската федерация по лека атлетика, както и футболни мачове. Проектът е за над 547 000 лева.
  Зала „Дружба“ е изградена преди повече от 45 години и е с площ 1215 кв. м. Тя ще бъде санирана външно, предвижда се подмяна на ВиК и електроинсталацията, както и на дограмата, на фоайетата и на осветлението. Ще се обновят офисите и коридорите в административната част, както и санитарните помещения. Има идея да се постави соларна инсталация на покрива на залата по борба, нови бойлери за останалите бани. Ще се ремонтира покривът на целия тренировъчен корпус, както и залите по баскетбол, борба, карате, щанги, както и коридорите към тях. Проектът за зала „Дружба” е за 1 400 660 лв.
  Министър Кралев се е ангажирал да осигури финансиране и за изграждане на нова спортна база на мястото на бивши военни имоти, когато те бъдат предоставени от държавата на общината."
 • 2
  Зл
  Зла муцунка под овча кожа
  17 -1
  11:12, 19 авг 2016
  ДПС винаги е бил резервният съюзник на властта. Тяхната максима е "Винаги сме с победителите". Смучат колкото могат и с наши пари купуват България, но не забравяйте те са ТУРЦИ и такива ще си останат!
 • 3
  Фи
  философ
  8 -1
  11:14, 19 авг 2016
  Пълна подигравка с Хасково. Обещанието не е като даването и Хасково ще види тия средства за спортни имоти ама през крив макарон
 • 4
  14
  14/88
  3 0
  11:45, 19 авг 2016
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 5
  Тт
  тт
  8 0
  13:35, 19 авг 2016
  Потвърждение на това,което писах преди време.Правителствата не отпущат пари за "Кенана",защото не е в чертите на града.Плащат се данъци като в идеален център, но не е.
  Община Мин.бани е с пътища като писти.Магистрала "Марица" не е с такова качество.Всеки да си направи извода.
 • 6
  Em
  Emi
  0 0
  16:19, 19 авг 2016
  Злобен народ сме, каква разликата кои е кмет. Нека да се направи нещо за населението.

Хороскоп за 30.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
30 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
30 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
30 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
30 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
30 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
30 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
30 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
30 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
30 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
30 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
30 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
30 май 2020
Последни новини