Великобритания обмисля да въведе разрешителни за работа, за да намали имиграцията

Британското правителство обсъжда план нискоквалифицираните мигранти от ЕС да кандидатстват за разрешителни за работа, след като Великобритания излезе от блока, твърди в. "Телеграф".

Сър Дейвид Меткалф, председател на Консултативния комитет по миграция, обяснява пред медията, че както броят, така и времето, което мигрантите прекарват във Великобритания, може да бъде ограничено чрез разрешителните за работа.

Според него схемата ще е лесна за прилагане и може да стъпи върху модела на предишната система за разрешителни за сезонните земеделски работници.

Новият премиер на Великобритания – Тереза Мей, която встъпи в длъжност след оставката на Дейвид Камерън заради резултатите от референдума за ЕС, обеща, че намаляването на нетната миграция ще е неин абсолютен приоритет.

Информацията идва на фона на публикуваните днес данни от Службата за национална статистика на Обединеното кралство, че нетната имиграция остава на почти рекордни нива. Според статистиката в периода март 2015-март 2016 г в страната са дошли 327 000 мигранти.

Цифрите, които за са периода преди Великобритания да гласува на референдума за излизане от ЕС, все пак бележат лек спад спрямо предходната година - с 9000 души.

От тези 184 000 идват от държави членки на ЕС при 174 000 за предишния период. Увеличението се дължи главно на българите и румънците.

Миграцията от Румъния и България е достигнала рекордни нива - общо 61 000 души. В същото време нетната миграция от Полша и от още 7 източноевропейски страни, влезли в ЕС през 2004 г., е намаляла от 51 000 души на 40 000 души.

Други данни на Статистическата служба показват, че за първи път Полша изпреварва Индия по брой на раждания на територията на Великобритания.

През 2015 г. във Великобритания са живели 831 000 души, родени в Полша. Това е с близо 750 000 повече в сравнение с 2004 г. - когато страната влезе в ЕС. По традиция досега Индия и Ирландия бяха страните, откъдето идваха най-много мигранти в Обединеното кралство.

Британското правителство си беше поставило за цел нетната миграция да е под 100 000 души на година, припомня Би Би Си.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини