Бойко Борисов се среща днес с канцлера Ангела Меркел

 След обявената в последния момент визита в Истанбул, българският премиер Бойко Борисов днес ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел в замъка Мезеберг край Берлин.

Посещението му е в рамките на едноседмичната дипломатическа совалка на Меркел, която се опитва да договори общи позиции на страните членки на ЕС по най-наболелите въпроси преди предстоящата среща на върха в Братислава.

Вчера от срещата в Истанбул се разбра, че Турция иска България да окаже натиск върху страните от ЕС за безвизов режим за пътуване на турски граждани в шенгенското пространство, за да връща нелегални мигранти.

Пътуването в шенгенското пространство без визи бе едно от ключовите условия на Анкара при подписването на споразумението за връщане на нелегалните мигранти през март. Според Брюксел обаче, за да получи отстъпки, Турция все още трябва да покрие някои условия, включително да внесе изменения в антитерористичните си закони.

Премиерът Борисов каза, че си е водил записки и ще предаде посланията на лидерите от ЕС. Той заяви, че се надява "в Европа наистина да направят правилната оценка", показа на медиите карти с конфликтните точки и обясни как турските власти се справят с милиони нелегални мигранти.

Борисов ще занесе на германския канцлер Ангела Меркел карта на конфликтните зони, която е получил от своя турски колега Бинали Йълдъръм.

До момента Брюксел не показва, че е склонен да направи отстъпки относно безвизовия режим.

Обиколката на германския канцлер в опит за постигане на единни позиции в ЕС започна в понеделник в Италия, където с премиера Матео Ренци и френския президент Франсоа Оланд обсъдиха бъдещето на Европа след Брекзит.

След това Меркел бе в Естония, Чехия и Полша, където се срещна с лидерите на Вишеградската четворка (Унгария, Чехия, Полша и Словакия) - държавите, които най-силно се противопоставят на мигрантската политика на ЕС. Днес канцлерът трябва да има работен обяд с българския премиер и правителствените ръководители на Австрия, Хърватия, Словения.

Според "Дойче Веле" всичко ще се върти около трите големи кризи: бежанците, терора и Брекзит, а ключът към решаването им, който Меркел навярно ще препоръчва на всички свои събеседници, се казва "единство".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини