Борисов: Без запалки и балони за председателството на ЕС

Премиерът Бойко Борисов е поел координацията на българското председателство на ЕС от Меглена Кунева, защото останалите министри били "залисани" в работата си.

По тази причина те не изпълнявали всичко, което им нарежда вицепремиерът - това става ясно от публикуваната стенограма от последното заседание на Министерски съвет. 

Преди два дни правителството съобщи, че вече Борисов ще е национален координатор за подготовката и провеждането на българското председателство на Европейския съюз. 

"Аз, като практик човек, считам, че трябва да направим тези промени, защото госпожа Кунева полага много усилия, но е много сама във вземането на решения, а и доколкото ви познавам – повечето залисани в ежедневната си работа, това някак си ви стои много настрани. Затова предлагам горе-долу следното: Това, което каза и госпожа Кунева – за необходимостта от силен политически ангажимент и ускоряване подготовката, налага присъствието на министър-председателя с функция за национален координатор", обръща се премиерът към министрите по време на заседанието.

Той разпорежда по основните направления да се работи по следния начин: логистика и екип на председателството – Кунева; инфраструктура и сграден фонд – Томислав Дончев; сигурност – Бъчварова; бюджет на председателството – Горанов; комуникационна стратегия – Митов; културна програма – Рашидов; приоритети и програма на председателството – пак Кунева. 

"Ще искам накрая да ми се докладва кой какво е сторил по въпроса. Сиреч, когато приключим темата, всеки казва: Осигурил съм финансиране. Текат обществени поръчки за сградния фонд. Така че, всеки от тези, които прочетох, не че другите не трябва да се чувстват ангажирани (тук трябва да включим и кмета на София, сега виждам, че сме го пропуснали), и всеки да си определи по двама души, които ежедневно да си гонят задачите. 

Правя го това, защото ми омръзна госпожа Кунева да идва – казва ми нещо, аз ви казвам, после събирате се, не произлиза нищо след срещите, а времето си тече, а на мен ми се иска да стартираме с, нека да го наречем, грубата работа, която изисква време
", допълва Борисов.

Тук Кунева се намесва с предложение с Йорданка Фандъкова да помислят за културна програма за гостите на София.

Премиерът отвръща, че ще се съберат в следващите дни и и ще се произнесат "образно казано как да изглеждат папките".

"Не само културната програма, дали ще ги водим на музеи, на концерт или еди-какво си. То са куп неща, за които, виждате, тръгва една обществена поръчка, а някой ще се хване, че има химикалка, например, с надпис", допълва той, очевидно имайки предвид скандалната обществена поръчка в МОН за рекламни материали за 2 млн. лева. 

На това Кунева отвръща: 

"Запалките са по-проблемни". 

"Без запалки и балони!", нарежда обаче премиерът.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини