БСП: Продадоха ”Царските конюшни” за цена на маратонки

БСП внася сигнал до главния прокурор и настоява обект на проверка да бъдат действията на областната администрация на София при продажба на имот в кв. „Оборище“.

"Правителството на Бойко Борисов и Реформаторите, подкрепено от Патриотичния фронт, е сдружение за кражби и продажби.Продаде Царските конюшни за 90 лв. на кв. метър– цената на едни маратонки”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента. 

Тя подчерта, че това е само началото от поредицата далавери на властта, които левицата ще разкрие. 

Нинова обясни, че преди два месеца областният управител на София Веселин Пенев, излъчен от РБ и назначен от Борисов, и зам.-областният управител от ГЕРБ Томи Николов, са продали 7,5 декара на пъпа на София, бившите Царски конюшни, на 100 метра от паметника Васил Левски - за 658 870 лв.

"ГЕРБ казват че работят в интерес на гражданите. Ние знаем точно в чий интерес работят”, категорична бе тя. 

"След 5 години опити да придобие тази земя най-накрая през 2016 г. фирмата „Евротрансбилд“, с помощта на областния управител и под егидата на правителството на ГЕРБ успява на направи това на смешна цена”, добави бившият областен управител на София Росен Малинов. 

Той подчерта, че има груби закононарушения и неспазване на грижата за държавната собственост, пълно подчинение на корпоративния интерес

"Преди сделката фирмата, собственост на Янко Иванов, притежава 14% от идеалните части на този терен, а държавата в лицето на областния управител притежава 86%”, обясни социалистът.  

Той подчерта, че са допуснати и куп процесуални грешки по разпореждането с имота - разделен е на 3, за да може стойността да не е над 500 хил. лв., така че да не е нужно решение на Министерския съвет и да се реши от областния управител. 

Малинов подчерта, че има и незавършена процедура, която не дава възможност никой да се разпорежда с имуществото при неприключила съдебна процедура. При съгласувателния режим всички министерства, които стопанисват част от имотите в сградния фонд, се изказват отрицателно, и казват да се пристъпи към обсъждане след приключване на съдебната процедура. 

"На трето място при избора на оценителя е създадена комисия, извършена е оценка и са класирани 3 фирми. Първите две фирми по една или друга причина се отказват”, обясни Малинов.   

Сигнал до Бъчварова и Цацаров за "грубия грабеж" 

"Внесохме сигнал до вицепремиера Бъчварова, която отговаря за координация на дейността на областните управители. Питаме я дали е била информирана за стартирането и провеждането на процедурата по ликвидиране на държавния дял в този имот? Считат ли, че с подписването на тези договори са защитени държав­ният и общественият интерес?”, заяви говорителят на ПГ на БСП "Лява България" Жельо Бойчев. 

Той обясни, че левицата ще внесе и сигнал до главния прокурор Цацаров, в което настоява обект на проверка да бъдат действията на областната администрация при подписването на тези договори за ликвидиране на съсобственост. 

"Искаме предмет на оценка спазен ли е Законът за държавната собственост и правилникът към него, имаме предвид заобикалянето на закона, разделянето имота на три, за да се избегне доклад на Министерски съвет и решение при разпореждането с този имот“, заяви социалистът.

По думите му най-важният въпрос е има ли престъпление, ощетен ли е държавният бюджет. Той е категоричен, че е била възможна друга технология при прекратяване на собствеността на този имот.

"Този грабеж е бил възможен само при това реформаторско мнозинство, само при това правителство. Най-големите въпроси са към премиера Борисов - знаел ли е за тази сделка и стои ли зад нея“, заключи Бойчев. 

Областният управител на София: Продажбата е законна

"Държавата реално няма една стотинка добавена стойност в това, че за толкова продължителен период в буквалния смисъл на думата в центъра на града стои една язва", заяви областният управител на София Веселин Пенев в отговор на изнесените от БСП данни, че имотът е продаден на бившия управител на КТБ Янко Иванов. 

Той посочи, че няма абсолютно нищо незаконно.

"Всички процедури са спазени, направени са експертни оценки и всичко, което е било необходимо в такава рутинна процедура”, заяви областният управител. 

Пенев бе категоричен, "ако всичкия предизборен инструментариум на г-жа Нинова е от подобен несъстоятелен характер, нищо добро не я чака като резултат". 

По думите му става въпрос за терен, застроен над 80%, който е в съсобственост със собствениците на сградите, които са частни, с излезли категорични съдебни решения. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини