29 °C

Космическият кораб на Илон Мъск ще отведе до Марс 100 души за 80 дни (видео)

Изпълнителнията директор на SpaceX Илон Мъск представи космическия кораб до Марс, с който компанията му планира да извози първите колонии с хора до Червената планета. Корабът ще бъде изстрелян с помощта на носител, а след това сам ще се отправи към Марс.

Плановете предвиждат да бъдат изпращани по 100 души на курс. Мъск обаче иска да увеличи броя им на 200, за да намали разходите. Пътуването би могло да отнеме между 80 и 150 дни в зависимост от годината и технологиите. Надеждите са, че транзитното време ще бъде съкратено на едва 30 дни в по-далечно бъдеще.

Носителят ще е с диаметър от 12 метра и височина 122 метра. Космическият кораб би могъл да побере 450 тона товар.

Според спекулациите, корабът до Марс ще позволява зареждане в орбита. Това е от изклучителна важност според Мъск, защото зареждането с гориво в орбита ще намали разходите по пътуването и ще го направи по-реалистично. На Марс ще бъде изградена площадка за изстрелване, която да помогне на кораба да се върне обратно на Земята.

Пътуването ще протече така: коръбат ще бъде изстрелян от космодрума Кейп Канаверал във Флорида. При излитане носителят ще разполага с 127 800 килонютона тяга. След това космическият кораб ще се отдели от носителя.

Корабът ще се отправи в орбита, а носителят ще се върне на Земята в рамките на 20 минути, след което ще бъде натоварен с танкер с гориво, преди да бъде изстрелян отново. Той ще се присъедини към космическия кораб, който ще бъде зареден с гориво в орбита. Танкерът ще бъде изстрелян от 3 до 5 пъти, за да зареди резервоарите на космическия кораб.

След това космическия кораб ще отпътува за Марс. За да е пътуването по-интересно за екипажа, Мъск обещава истинско забавление с игри в условия на нулева гравитация, филми и ресторант.

След като корабът достигне Марс, той ще се приземи на повърхността бавно с помощта на ракетните си двигатели. Пътниците ще използват транспортното средство, товара му, както и оборудването, което ще бъде изпратено на Червената планета предварително, за да установят колония. С общо около между 20 и 50 пътувания до Марс, ще ни отнеме 40-100 години да създадем самостоятелна цивилизация, наброяваща около 1 милион души, твръди Мъск.

Мъск все още не е обяснил подробно, къде ще живеят и ще се хранят хората, както и някои здравни въпроси, като живота в условия на микрогравитация. Корабът в рекламното видео не се върти, за за създаде изкуствена гравитация, което повдига въпроси как ще изглежда животът във вътрешността му и колко упражнения ще трябва да правят астронавтите, за да поддържат добро здравословно състояние.

Изпълнителният директор на SpaceX очевидно не се притеснява и от слънчевата радиация, която би могла да причини сериозни увреждания на сърдечно-съдовата система, наред с множество други усложнения. “Въпросът с радиацията се повдига често, но не е от толкова голямо значение”, твърди Мъск. Според него същестува “леко увеличен риск” от развитието на рак и затова вероятно ще трябва да се създаде някакъв вид защитно средство.

Пътуването ще е еднопосочно, но е важно хората да разполагат с възможност за връщане дори и да решат да не го правят. “Във всеки случай корабът ни трябва обратно”, казва Мъск.

Той добява, че се опитват да направят пътуването достъпно за всички, но на борда вероятно няма да има деца, заради високия риск от смъртни случаи. “Астронавтите трябва да готови да умрат”, предупреждава изпълнителния директор на SpaceX.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини