Обсъждат на сесия въвеждането на делегирани бюджети в димитровградските градини

Въвеждането на делегирани бюджети в димитровградските детски градини от 2017 година ще обсъждат на сесия утре - 29 септември общинските съветници. Точката е залегнала в дневния ред на редовното заседание на местния парламент в зала "Гросето". 

Правото на второстепенни разпоредители с бюджета да имат детските градини № 1, №2, №3, №4, както и "Райна Княгиня", "Слънце" и "Лилия"​, пише в докладната. Тя е внесена от кмета Иво Димов, който се мотивира, че това ще доведе до повишаване на правата и отговорностите на директорите при разпределянето на бюджетните средства.

Според него, по този начин ще се постигне отговорно, целесъобразно и ефективно разпределение и разходване на бюджетните средства. Като мотив се посочва и възможността градините да получават допълнителни средства от алтернативни източници и да кандидатстват по различни проекти.

Ако бъдат одобрени промените, те ще позволят на градините да разкриват собствени банкови сметки, да имат самостоятелно счетоводство, както и да се разпореждат и да разпределят бюджета на детското заведение. Дава се възможност и за определяне числеността и индивидуалните възнаграждения на персонала, както и броя на децата в групите.

Подготовката за въвеждане на делегираните бюджети в тукашните детски заведения тече от 2008 година, припомня кметът. Допълва, че Димитровград е една от първите общини, в които е въведено подобно разпределение на бюджетните средства в учебните и извънучебни заведения - още в 2001-ва година.

Според разчетите на Общината, към момента е трудно да се предвидят с точност разходите в различните градини, както и постоянно намаляващия брой на децата. От няколко години градините се дофинансират от Общината, като сумата расте. В бюджета за 2016 г. тя достигна 780 000 лв. Тя обхваща заплати, осигуровки и други възнаграждения на 46 души персонал.

Ако съветницете одобрят предложението, в сила ще влезне и сумата за годишна издръжка на едно дете в тукашните градини според начина на отопление - природен газ, ел.енергия или твърдо гориво. Тя варира от 485 до 800 лв. според възрастта. Залегнала е цифра и за годишната издръжка на едно дете, ползващо услугите на детската млечна кухня - 410 лв.

С изключение на градините в селата Ябълково и Черногорово, сградите на останалите детски заведения са санирани. 12 заведения се отопляват с природен газ. Градината в кв."Изток" се отоплява с парно на дърва и въглища, а тези в селата Черногорово, Добрич, Ябълково и Горски извор, Меричлери и квартал Черноконево се отопляват с ел.енергия.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини