Мисията на френска баронеса представя в изложба димитровградската библиотека

    Изложба, посветена на френската баронеса в български корени Елева Волева - Равол бе подредена във фоайето на Градска библиотека и Историческия музей в Димитровград. Наречена е "Жена с мисия" и представя основни моменти от живота и дейността на родената в плевенското село Вълчитрън благородничка.

    Елена Волева е открила гроба на любимата на Яворов -Мина в парижкото предградие Булон Бианкур и повече от 30 години се грижи за него. Представена е и активната й кореспондеция със Симеон Сакскуборготски още от времето преди завръщането му в политиката, както и множество снимки от благотворителни гала вечери.

     93- годишната френска баронеса е член на Френско -българското дружество за приятелство и на "Алианс Франсе" -България. Получавала е и множество награди за своята работа в подкрепа на куртурата. През 2012 година Елена Волева -Равол посети и Градска библиотека "П.Пенев" в Димитровград. Преди дни директорът на библиотеката получи Златен медал „Френски ренесанс“ получават за заслуги в развитието на българо-френските отношения.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини