14 000 в партийни подписки, без да знаят. Преглед на печата

Европейските мерки срещу миграционната криза са сред водещите теми на вестниците в сряда.

„Тази седмица се очаква да бъдат подписани грантовите споразумения по отпуснатите 108 милиона евро от ЕС за овладяване на миграционния натиск по границите на България. Това съобщава председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В него той предоставя актуализирана информация за действията на Комисията относно финансовата подкрепа, която България получи на срещата на Европейския съвет на 16 септември в Братислава, обявиха от пресслужбата на кабинета. В резултат на интензивната съвместна работа плащанията ще бъдат осигурени без забавяне, включително и доставката на превозни транспортни средства, уточнява в писмото си Юнкер. „Комисията за оценка в момента разглежда и допълнителната сума от 52 милиона евро европейска помощ. Целта ни е да гарантираме, че ефектът от подкрепата ще бъде почувстван максимално бързо. Разчитам на пълно сътрудничество от страна на България за гарантиране на успешно изпълнение", пише председателят на Европейската комисия. На 6 октомври еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданство Димитрис Аврамопулос ще пристигне в България, за да участва заедно с министър-председателя Борисов в официалния старт на Европейската гранична и брегова охрана, отбелязва още Жан-Клод Юнкер.” – в. „Стандарт”.

„Ненчев разчита на натиска на ЕС Афганистан да подпише споразумението за реадмисия Ние трябва да използваме всякакви възможности за натиск върху афганистанското правителство, за да бъде подписано споразумение за реадмисия. Но мисля, че след като ЕС се ангажира, то ще бъде факт в най-скоро време. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде БГНЕС. Той бе помолен да коментира възможността за изтегляне на контингента ни от Афганистан, след като на няколко пъти премиерът Бойко Борисов заговори за евентуално изтегляне на българския контингент от Афганистан, ако не се намери възможност страната да приема обратно нелегалните мигранти. С решение на Министерски съвет от 20 ноември 2013 г. България потвърди участието си в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан “Решителна подкрепа” с до 110 военнослужещи. За издръжката на контингента ни тази година са предвидени около 12,5 млн. лв., всъщност няма да бъдат повече от 9 млн. лв. “Аз разбирам министър-председателя. Действително в последните месеци имаме огромен проблем, свързан с афганистански бежанци. Търсим решение на проблема. Но си спомняте, че само преди няколко дни европейските лидери коментираха този въпрос и аз съм убеден, че ще се намери общо решение, т.е. ЕС в цялост ще поиска подписване на споразумение за реадмисия”, каза Ненчев. Той посочи, че ще бъде използван всеки вид натиск, защото ние действително изпълняваме там нашите ангажименти. „Наред с всичко останало, ние имаме вноска, която е 500 000 долара, така че правим всичко възможно да поддържаме, но нека ясно да го кажа: Какво означава да оттеглим нашия контингент и какво означава, ако всички страни членки оттеглят контингентите си”, попита министърът на отбраната. Той прогнозира, че : ”това означава разпад на държавата и най-вероятно бежанският натиск върху България ще бъде увеличен многократно. Така че ще търсим решение, чрез което да се справим по дипломатичен път”.

Ненчев заяви, че нещата там се развиват изключително динамично. „При един разпад на системата можем да очакваме много по-голям и неудържим натиск от страна на Афганистан. Ще търсим друг тип решение”, каза той. Ненчев участва на форум по темата: "Адаптирането на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността". Министърът на отбраната припомни решенията от срещите на върха на НАТО. Той посочи, че срещата на върха на НАТО във Варшава и последващите срещи на министрите на отбраната имат дългосрочно значение за бъдещето на НАТО и за развитието и изграждането на Въоръжените сили на България. „Предстои въз основа на вече разработена и актуализирана национална, стратегическа концептуална база на отбраната да изпълним и нашите ангажименти. За да се справим с предизвикателствата пред отбранителната политика в контекста на решенията от Варшава, в непосредствено бъдеще разчитаме на три неща: Първо: Устойчивост в политическата воля. Широко политическо съгласие и приемственост в целите и припоритетите на националната отбранителна политика. Второ: Дългосрочно и достатъчно ресурси да бъдат осигурени и те да бъдат изключително,но ефективно и разумно изразходвани. Трето: последователно изпълнение на приетите решения с дългосрочен характер.” – в. „Сега”.

Словото на президента Плевнелиев пред годишната конференция на Глобалния предприемачески мониторинг също е сред темите на всекидневниците.

„Президентът Росен Плевнелиев е горд, че за 5-годишния му мандат България изминала пътя от Големия шлем, чийто "родител" е предшественикът му Георги Първанов, до смислени приоритети - иновации, дуална система на образование, иновационни екосистеми, енергийна ефективност, либерализация и диверсификация. Това признание направи Плевнелиев пред годишната конференция на Глобалния предприемачески мониторинг България. Той обясни, че президентът не е този, който управлява държавата, но президентът е този, който представлява държавата, той има силен глас и може да задава смислени приоритети. И отчете, че в информационните и комуникационните технологии са създадени 17 500 работни места, секторът съставя 1.86% процента от БВП на страната. В аутсорсинг индустрията са създадени над 35 хил. работни места, автомобилният клъстър, създаден преди 4 години, днес има над 20 фабрики и над 25 хил. работни места. Според Плевнелиев държавата трябва да подкрепи този растеж като се погрижи за създаването на качествен човешки капитал от образовани млади хора.” – в. „Сега”.

„Да, президентът не е този, който управлява държавата, но президентът е този, който представлява държавата, той има силен глас и може да задава смислени приоритети. Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си на годишната конференция на Глобалния предприемачески мониторинг България, цитиран от БТА. Радвам се и се гордея, че в тези пет години изминахме пътя от "Големия шлем" (по израза на предишния президент Георги Първанов - бел. ред.) с три руски проекта до няколко смислени приоритета за България - иновации, дуална система на образование, иновационни екосистеми, енергийна ефективност, либерализация и диверсификация, каза Плевнелиев. Той допълни, че допреди пет години нито една от тези теми не беше в дневния ред на обществото. Държавният глава изтъкна динамичното развитие на стартиращите компании в България и на сектора "информационни и комуникационни технологии" и посочи нуждата от качествен човешки капитал за компаниите. Плевнелиев отбеляза, че днес в информационните и комуникационните технологии са създадени 17 500 работни места, секторът съставя 1.86 процента от БВП на страната. В аутсорсинг индустрията са създадени над 35 хил. работни места, автомобилният клъстър, създаден преди 4 години, днес има над 20 фабрики и над 25 хил. работни места.” – в. „Дневник”.

Вестниците продължават да следят делото срещу обвинения в тероризъм Иван Захариев.

„21-годишният Иван (Джон) Захариев има висок интелект и силен интерес към салафитските организации, радикализиран е. С тези аргументи от заключение на психиатри спецпрокурорът Николай Найденов настоя пред апелативния спецсъд Захариев да бъде пратен зад решетките. Обвинителят изтъкна, че според вещите лица Захариев е вменяем и може да носи наказателна отговорност. “Кой бивш мюсюлманин ще отиде да се бие заедно с джихадистите, след като те ще го ликвидират веднага, защото се е отказал от исляма. Представят ме за голям терорист и всички обвинения срещу мен са скалъпени”, защити се в съда Захариев. Въпреки това апелативните магистрати потвърдиха постоянния арест за младия мъж. Той бе задържан в края на септември в София, защото се учил да стреля с пистолет и автомат, за да се включи към силите на “Ислямска държава” в Сирия.” – в. „24 часа”.

„Иван Захариев, наричан Джон Терориста, пишел автобиографичен роман. Това разказа днес в апелативния спецсъд бащата му Светломир Захариев. Синът му, който е с българско и австралийско гражданство, е обвинен, че пристигнал от Австралия в България, за да се обучава у нас за терорист на „Ислямска държава“. Той бе арестуван от българските власти на 20 септември. „Пише роман за себе си – за едно момче, разочаровано от католицизма, което започнало да се ислямизира”, сподели бащата. „Това може един ден да се разкрие. Притеснявах се австралийските власти да не го намерят и да стане така, както стана в България“, разказа Светломир. По думите му преди два месеца синът му се върнал към християнството. „Казах му, че няма да умра преди да се върне към религията“, заяви бащата. В съда стана ясно, че в Австралия Иван е бил под наблюдение, отново по подозрения, че е терорист. Стана ясно още, че преди време е посетил тайна квартира на джихадисти в Турция. Взел пари от баща си за пътешествието под предлог, че ще помага на бежанци в лагер. Посетил и Сирия.  Според таен свидетел по делото Иван Захариев заминал за Сирия през 2013 г., за да се влее в редиците на „Ислямска държава“. Не го приели, защото не бил достатъчно подготвен. Разбрал, че у нас режимът за обучение в стрелба  е по-либерален и дошъл да се учи. От 4 юли до 19 август посещавал стрелкови клуб „Левски“ в София. От 11 до 13 август ходел да стреля на стрелбището „360 градуса“ в село Войводиново. Насочвал оръжие срещу треньорите докато подменяли мишените. Опитвал как ще се чувства, ако трябва да стреля по човек. Поискал дори да постреля с автомат Калашников, но не му позволили. Тогава помолил за снимка с оръжието. Заснел се. Паралелно с практическите тренировки Джон Терориста четял ислямска литература, посещавал джихадистки сайтове, кореспондирал със свои познати, които имали същите възгледи и неприкрито споделял намеренията си да стане квалифициран терорист.  Радикалните си нагласи не скрил и от други мюсюлмани у нас. С част от тях посещавал столичен мюсюлмански храм. Това издали СРС-та (подслушване и следене), на които Захариев бил обект около 20 дни. В съдебната зала Захариев развълнувано произнесе 5-минутна реч, за да аргументира искането си да бъде пуснат под домашен арест. „Полицията не е открила в дома ми оръжия, бомби, планове, имена. Аз съм бивш мюсюлманин. От два месеца не съм се молил. Защо да ходя при джихадистите, които ще ме убият, защото съм напуснал исляма“, каза Иван Захариев в своя защита. Полицаите пък открили в апартамента на баща му в столичния квартал „Хаджи Димитър“, където Иван бил отседнал, гилзи, килимче за молене, книги с ислямистко съдържание, арабско-английски речник и  използвани мишени.” – в. „Труд”.

Изборната кампания също е сред темите на всекидневниците.

„Крайният срок за регистрация в ЦИК на кандидатите за президент и вицепрезидент за изборите на 6 ноември изтече в 17 ч. Рекордът с 22 кандидати, поставен на изборите през 1992 г., беше подобрен. Броят на тазгодишните кандидат-президентските двойки е 24. През 2011 г. в състезанието участваха 18 двойки. Предстои да бъде изтеглен жребий, който ще определи номерата на кандидат-президентските двойки в бюлетината. Тя за първи път ще съдържа и квадратче „Не подкрепям никого”.” – в. „Труд”.

„Кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева би спечелила първия тур на президентските избори, ако вотът беше днес. Това показват резултатите от национално експресно проучване на „Маркет линкс”, съобщи bTV, по чиято поръчка е проучването. То е проведено сред 510 пълнолетни българи през последните два дни. Мненията са събрани чрез пряко лично интервю чрез уеб базирана платформа на социологическата агенция. Цецка Цачева се ползва с подкрепата на 19,80% от анкетираните, докато за ген. Румен Радев (БСП) биха гласували 14,90%. След тях се нареждат националистът Красимир Каракачанов (7,90%), Ивайло Калфин от АБВ (5,40%), издигнатият от РБ Трайчо Трайков (4,50%), лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева (3,70%). [ X ] Почти 23 на сто от анкетираните не са решили за кого ще гласуват, а около 15 на сто твърдят, че няма да участват във вота. Подобно разпределение на силите предвещава оспорван балотаж, в който вероятно и двамата участници ще се борят за умерено левите избиратели, гласи анализът на данните според bTV. Лидерът на „Глас народен” Светослав Витков може да разчита на 2,70% подкрепа, според данните. Експремиерът Пламен Орешарски е одобряван за президент от 1,10% от анкетираните, а Митьо Пищова ще получи 0,8%. Над 70% от анкетираните отговарят положително на въпроса дали ще гласуват на президентските избори, категорично решилите да гласуват са 54% от анкетираните. Около 66% пък декларират желание да участват на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави”, като обаче тук колебаещите се са повече. Ако парламентарните избори бяха днес, данните на „Маркет линкс” показват, че резултатът би бил само 4 партии в Народното събрание – ГЕРБ, БСП, ПФ и РБ...” – в. „24 часа”.

„Коалиция „БСП Лява България" обжалва пред Върховен административен съд решение на ЦИК от 30.9.2016 г., с което е оставена без уважение жалбата на коалицията срещу решение на РИК на 23-ти ИР, определящо броя на членовете в секционните избирателни комисии, съобщават от пресцентъра на партията. Ето и пълното становище на левицата: Без никакви критерии и доводи само в район „Младост" секционните избирателни комисии (СИК) ще имат по 5 члена, а във всички останали райони ще бъдат със 7 члена, при условие, че район „Младост" е с най-голям брой секции в 23-ти Избирателен район - 125 и с най-голям брой гласоподаватели - над 89 000. Провеждането на избори за президент и вицепрезидент, и национален референдум с три въпроса, всеки от които подлежащ на самостоятелно отразяване и броене, ще затрудни и усложни работата на секционните комисии, като намаленият им състав е обстоятелство, което допълнително ще затрудни гласуването. Определянето на по-малък брой членове на СИК в район „Младост" спрямо останалите административни райони в 23-ти ИР поставя тези секционни избирателни комисии в неравнопоставено положение и в невъзможност да осъществят всички действия и нормален изборен процес. Обжалваното решение на РИК на 23-ти ИР създава предпоставки за хаос и затруднения в изборния ден, които могат да повлияят на законосъобразното провеждане на изборния процес, в т.ч. и на провеждането му в законовоопределните срокове за първи тур. В жалбата на коалиция „БСП Лява България" до ВАС се казва, че ако ЦИК продължи практиката си, да не се произнася с изричен акт по спорни ситуации в изборния процес по жалби на политически субекти - участници в него, нейната законовоопределена функция по осъществяване на контрол и методическо ръководство на изборните комисии ще се обезсмисли и тя на практика ще упражнява само технически и регистрационни функции.” – в. „Стандарт”.

 „И тази година граждани откриха, че имената и личните им данни фигурират в подписките на партии и инициативни комитети на кандидати за президент или за информационната кампания за референдума, без те да са слагали подписа си. Само в създадената за случая фейсбук група "Подкрепилите" неподкрепящи" до 14.50 седем души съобщиха, че са намерили имената си в подписките през сайта на ЦИК, който позволява проверката. Най-често членовете на групата намират имената си в списъците на партията "Българско национално обединение", която издигна за президент Митьо Пищова. Сред нарушителите са иницитивен комитет (ИК) Петър Илянов Кичашки и ИК Светослав Щерев Николов. Николов е регистрирал инициативен комитет "Граждани срещу манипулациите на политиците" за участие в информационно-разяснителната кампания по въпросите на националния референдум. И е подал данните на общо 2777 гласоподаватели, за да се включи с НЕ на първите два въпроса и ДА на третия. Вторият положил подпис в списъка в комитета на Петър Кичашки е бившият депутат от НДСВ Борислав Цеков. Двамата бяха кандидат-депутати от БСП и са свързани със сайта hashtag-bg.com, който на предишния референдум събра най-много застъпници желаещи да рекламират с парите, отпускани от държавата. Изборният кодекс дава възможност новорегистриран комитет или партия да получи 40 000 лева от държавата, с които да рекламира позициите си във връзка с националния референдум. Правозащитникът и журналист Светла Енчева също откри ЕГН-то си в списъка на комитета на Кичашки, който се е регистрирал като застъпник на теза в референдума на Слави Трифонов. Енчева не се е подписвала там. Милена Радева, която е една от създателите на групата, е намерила името си в цели три подписки, на ПП "Християн-социален съюз", ИК "Николай Събев Михайлов" и ИК "Николай Трифонов Христов". Фалшиви подписи има и в подписката на ИК "Станислав Николов Косаков".
За проверка на данни в кампанията за референдума:
ttps://www.cik.bg/bg/255
За проверка на данни в кампанията за президент: https://www.cik.bg/bg/pvr2016/voters/reg_podpiski” – в. „Дневник”.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини