Нови разкрития за Големия сфинкс в Гиза

Големият сфинкс в Гиза първоначално може да е имал лице на лъв и може да е много по-стар, отколкото мислят учените, съобщи в. "Дейли мейл", като цитира британския геолог Колин Рийдър.

Египтолозите отдавна твърдят, че паметникът край Кайро, който е имал глава на фараон и тяло на лъв, е бил построен скоро след първата пирамида, преди около 4500 години.

Геологът Рийдър обаче е установил, че ерозията от дъждовната вода върху ограждението на Сфинкса показва, че той е построен много години по-рано. Потънал дворец върху платото Гиза дава допълнителни доказателства, че в района е имало движение на хора, преди да бъдат построени пирамидите.

Стилът, в който е построен Сфинксът, разкрива, че той е по-стар от другите гробници в района. Рийдър предполага, че може да е имало още по-голяма и по-стара статуя, която е била приспособена и украсена от по-късните обитатели на областта.

Експерти по визуални ефекти са използвали данните от изследването на геолога и са възпроизвели паметника така, както вероятно е изглеждал първоначално. Резултатът от работата им може да се види в документалния филм "Тайните на Египет", който ще бъде излъчен по Ченъл 5.

Изследователите са открили също диспропорции в тялото и главата на Сфинкса, които сочат, че той първоначално не е изобразявал фараон.

Според специалиста по история на архитектурата д-р Джонатан Фойл това се дължи на факта, че Сфинксът първоначално е имал глава на лъв, а впоследствие статуята е била преправена като фараонска с лицето на фараона Хуфу (Хеопс).

За древните етиптяни лъвът е бил много по-силен символ на власт от човешкото лице, коментира "Дейли мейл". БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини