ЕС граничната агенция срещу миграцията стартира от браздата с Турция

Европейската агенция за гранична и брегова охрана се включи в действията на българско-турската граница срещу нелегалния трафик на хора. Задача на Агенцията е да осигури ефективна защита на външните граници на Евросъюза. Официалното откриване беше на граничен пункт "Капитан Андреево".

За България създаването на службата е огромен успех за европейската солидарност. Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова посочи, че това е важен момент и за Европа.

Като страна на първа линия, България е полагала и полага последователни и всекидневни усилия в тази посока. Уверена съм, че още от днес новата служба за европейска гранична и брегова охрана ще допринесе съществено за по-ефективното управление на сухопътните, въздушните и морските граници и значително ще повиши нивото на сигурност в Европейския съюз.

Това заяви Румяна Бъчварова.

Еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос отново подчерта на граничния пункт, че България започва да играе по-важна роля в опазването не само на собствените си, но и на европейските граници. Димитрис Аврамопулис добави, че новата агенция ще има бюджет от €320 млн. до 2020 година.

„Ето защо днес е исторически ден за Европейския съюз. Важното е, че ние изпращаме единен и ясен сигнал за волята си да опазим не само границите, но и нашите ценности като Общност“, заяви Димитрис Аврамопулос.

„Една от най-големите слабости на ЕС в началото на тази безпрецедентна ситуация бе именно това страни като България, Италия и Гърция да бъдат подложени на сериозен натиск. Но тези страни не са сами. Ние сме зад България в тези трудни моменти“, заяви европейският комисар по миграцията.

Точно тук и точно сега официално поставяме началото на европейската гранична и брегова охрана и от правна гледна точка и от оперативна гледна точка. Това е едно безпрецедентно постижение на европейската воля и единство във времена, когато нашето единство е съдбовно, не пропусна да припомни Димитрис Аврамопулос. Той отбеляза, че създаването на агенцията е станало по-малко от 9 месеца след предложението, направено от ЕК. „Европейските граждани поискаха такава структура и от съвсем основателно. Те поискаха един осезаем, видим европейски отговор. Днес заедно предлагаме този отговор“, похвали се европейският комисар по миграцията. „Външната граница на една държава-членка е външна граница на всички държави - членки. Надграждайки работата на ФРОНТЕКС ние успяхме значително да укрепим новата агенция“, каза Димитрис Аврамопулос.

Статистиката на Европейския съюз показва, че между януари и ноември 2015-а близо милион и половина души са прекосили незаконно външните граници на Европейския съюз, което е исторически рекорд. Сред дейностите новата служба ще организира съвместни операции, ще се търсят и спасяват бедстващи в морето.

Европейската агенция за гранична и брегова охрана е създадена с решение на Съвета на Европа на 14 септември т.г., а нейното седалище е във Варшава.

Агенцията разполага с над 1500 гранични служители за бърза намеса в горещи и проблемни точки по европейските граници. Оборудването й ще включва собствени плавателни съдове, летателни средства и автомобили.

Нейна задача ще бъде и подпомагането на връщането на мигранти, събирането на разузнавателни данни за целите на сигурността на държавите - членки на ЕС, както и проверки по линия на европейските информационни системи и противодействието на трансграничната престъпност.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини