Не подавам оставка заради комунистическа фамилия

"За какво да подавам оставка – за това, че не мога да осигуря още пет години на една комунистическа фамилия ли?" Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод призивите да подаде оставка заради слабото представяне на Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН.

По думите на Борисов това ще се отрази негативно върху всички усилия на България за справяне с мигрантската криза.

"Няма логика в искането за оставка, всички премиери извън Португалия би трябвало да подадат оставка. Оставка трябваше да искаме на Орешарски, но той вече я подаде. Затова, че ни я предложи (Ирина Бокова - бел ред) преди две години. Тя прояви нахалство и не се отказа и отиде да блокира госпожа Георгиева", каза още Борисов.

Според него номинирането на Кристалина Георгиева "в последния момент не е гаф". "Имахме увереността на много държави, че ще я подкрепят", подчерта той. По думите му за Гутериш е имало договорка между големите държава. Премиерът дори изрази удовлетворение, че само от едно изслушване Кристалина Георгиева е получила подкрепа.

"20 години кой е виждал Бокова в Бългрия?", попита още той. Единственото, за което премиерът съжалява, е че "принципите вече не съществували", като даде за пример, че не била спазена уговорка за нов генерален секретар на ООН "да бъде избрана жена от Югоизточна Европа".

От думите на Борисов се разбра, че друга жена в тази част на Европа е нямала шанс, затова са пробвали с втората диктатура на Кристалина Георгиева. "Както мъжът й (на Бокова) въпреки всичките опити за оставка не се оттегли от Европейската банка за развитие", направи сравнение премиерът за това, че не се е отказала от надпреварата. "Малко да се смирят", призова той.

По думите му до номинацията на Георгиева се е стигнало след информация до българското правителство от партньори, че Бокова ще има червени картони. В крайна сметка и Бокова, и Георгиева са били изправени пред заплахата да получат вето. Всичко това Борисов обясни с противопоставянето между Русия и САЩ, "което тази седмица беше страшно."

Борисов бе на откриването на новата агенция на Европейския съюз "Европейска гранична и брегова охрана" на граничния пункт "Капитан Андреево".

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини