Коя диета може да бъде наречена най-добрата?

Въпреки споровете сред учените, има няколко правила, които несъмнено определят здравословното хранене. Сред диетолозите спорът коя е най-правилната и здравословна диета може би ще продължи безрайно. Въпреки това почти всички са единодушни, че има няколко правила, които могат да определят типа хранене като полезно или не за здравето.

Като че ли т.нар. критска (в по-общия смисъл средиземноморската) диета може да служи като показател за това какво и как е правилно да се яде, като при това храненето носи и удоволствие.

В края на 50-те години на миналия век специалистите установяват, че жителите на средиземноморието и най-вече тези на остров Крит най-малко страдат от сърдечно-съдови и онкологични заболявания най-вече благодарение на състава на храната и начина им на консумация.
Науката е успяла да определи и основните характерни черти на критската диета:

1. Да се яде редовно и разумно.

Жителите на острова се хранят 3 пъти дневно в определин часове, в спокойна обстановка и без да бързат. Поемат достатъчно, но не и прекалено количество калории, които биха накарали организма да работи излишно за тяхната обработка.

Използваните при приготвяне на храната продукти са свежи и натурални, т.е. яде се изключително това, което земята и морето предоставя, като се избягват храни, преминали промишлена обработка. Почивката след обедното хранене е задължителна и тя дава възможност на организма да преработи добре поетата храна и намалява напрежението върху нервната система.

2. Употребяват се най-вече растителни мазнини.

Критяните използван изключително олио от маслини и рапица. Това гарантира на организма достатъчно ненаситени мастни киселини, които тялото не може да произвежда само, а те са му жизнено необходими за защита от заболявания на сърдечно-съдовата система.

При готвенето се използват и много подправки, които не само подобряват вкуса, но позволяват да се ползва по-малко сол и мазнина, а са и богат източник на антиоксиданти, витамини и минерали.

3. Месото е в ограничени количества.
Прекалено много месо означава твърде много наситени ("лоши") мазнини, които затормозяват организма и стесняват кръвоносните съдове. Жителите на средиземноморския регион не ядат месо всеки ден, още по-малко три пъти дневно.

4. В менюто преобладават плодове, зеленчуци, зърнени и бобови култури.

Тези продукти осигуряват оптимално количество витамини, минерали, антиоксиданти, растителни протеини. Последните помагат да се ограничи количеството на холестерола, създават усещане за ситост и подобряват перисталтиката на червата.

Бобовите и житни култури осигуряват на тялото висококачествени протеини. Затова и дори желаещите да отслабнат не трябва да се лишават изцяло от хляба. Колкото до плодовете и зеленчуците тяхното количество за деня не трябва да е по-малко от 400 г, като поне половината са в суров вид.

Използваните плодове и зеленчуци трябва задължително да са пресни, за да изгубят голяма част от полезните си качества. По възможност трябва да се ядат с кората/обвивката, защото в нея като правило се съдържат най-ценните вещества. Най-добре е да се готви на пара и ли поне да се вари, а не да се пържи.

5. Умерена (по 1-2 чаши на ден) употреба на червено вино.

Червеното вино усилва ефекта на защита на кръвоносните съдове и сърцето, благодарение на танина и полифенолите в него забавя стареенето на клетките. И заедно с всичко това, жителите на Крит, а и на цялото Средиземноморие, умеят да живеят с удоволствие и в хармония с природата.

Източник: zdrave.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини