28 °C

Реформи ли? Родители готвят зрелостници с по 1000 лева!

Учебната година започна, а зрелостниците вече се подготвят за матурите, които им предстоят през май.

Университетите и частните школи предлагат разнообразни курсове, а цените за подготовка за държавен зрелостен изпит варират между 300 и 500 лева. Цените на пакет от обучение по два предмета пък могат да надвишат и 1000 лв.

И през тази година Алма матер ще готви не само кандидат-студенти, но и зрелостници с курсове "2 в 1". Такива има по математика, като цената е 400 лева за 80 учебни часа, което прави 5 лв. на час, пресмята "Монитор".

С 50 лв. отгоре е курсът за матура и изпит по химия. Той е 60 часа и се предлага в два варианта. Единият е интензивен - всеки ден от 28 януари до 6 февруари, а другият - всяка събота от 5 ноември до 4 март. Половин бон пък струва кандидатстудентският курс по биология. Той е насочен към доизграждане и затвърждаване на знанията, залегнали в учебното съдържание.

В Историческия факултет ще се провеждат два типа платено обучение – за подготовка за конкурсен изпит и за матура. Цената на кандидатстудентските курсове е 400 лв. Първият започва на 22 октомври, а вторият вече е започнал. Лекциите са съобразени с приетата програма за изпита по история на България. По време на курса младежите разработват 20 кандидатстудентски теми, които се проверяват и оценяват.

За матури готви и Факултетът по класически и нови филологии срещу 360 лв. Той предлага курс по английски в два варианта - десет съботи или като интензивна подготовка през ваканцията. За френски, италиански и испански пък уроците са от 31 март до 4 април, като цената е 210 лв.

Подготвителните курсове по български език са 550 лв. Уроците започват от 15 ноември. В програмата се включва проверка и рецензиране на две писмени работи по желание на всеки от участниците.

Школите предлагат различни варианти за подготовка за матурите. Курсовете по български език и литература могат да са веднъж седмично, като най- скъпата цена е 640 лв. за 104 учебни часа. Парите обаче могат да се платят на четири вноски. За интензивен курс парите вече стават около 720 лева. Там уроците са разделени на 3 модула.

Експресните уроци започват от края на март. Те са два пъти седмично, като зрелостниците ще имат 72 часа да се подготвят. Цената е 420 лв., но също може да се плати на две равни вноски. Частните школи предлагат оферти, в които обучението включва 150 учебни часа подготовка по математика и още толкова по български на обща стойност 1380 лева.

С ваучер в сайтовете за колективно пазаруване 15 часа подготовка за матура по английски излизат 58 лв. Така един час ще излезе 3,86 лв., при положение че уроците вървят средно по 15 лв. В цената влизат семинар и практика по писане на есета и писмени работи по формата на изпитите, разговорен тренинг и един пробен изпит с прогнозна оценка.

Датите за матурите отдавна са ясни - на 19 май и 22 май са изпитите за завършване за зрелостниците, както и тестовете за седмокласниците. 


Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини