Потопа в Мизия отнесъл и правото на глас на хората

Освен че преди две години потопът в Мизия отнесе домовете на десетки хора, сега се оказва, че така стихията е отнела и правото им да гласуват.

Причината - общината е заличила адресите на хората, които останаха без домове след голямото наводнение преди две години. Така те останали и с невалидни лични карти.

Хората искали да гласуват в друго населено място и именно така разбрали, че те... вече не съществуват. Поне не и в избирателните списъци.

След потопа от къщата на Теменужка и съпругът й са останали само руини. Семейството заживяло в габровско село при роднини, разказва "Нова тв".

Преди дни двамата отишли в местното кметство, за да подадат заявление за гласуване по местен адрес.

От там им заявили, че те вече не съществуват в системата на ГРАО. Защото адресът им не съществува.

Хората се обърнали към ГРАО в Мизия, откъдето им обяснили, че адресът на разрушената къща е вече заличен.

"Служебно заличаваме адрес, на който няма сграда или сградата е неподходяща за обитаване от хора", обясни Десислава Лехчевска, секретар на община Мизия. Така общината изпълнявала законовото си задължение.

Адресите на хората били задължени още през лятото, но не били уведомени лично. Съобщението било публикувано в сайта на общината, била оставена и бележка на сградата.

Затова Теменужка разбрала, че не съществува по документ едва когато отишла да подаде заявление за гласуване.

Междувременно от МВР бързат да издадат нови документи семейството, за да може все пак те да гласуват на предстоящите избори.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини