Започна процесът срещу Вилдерс за расова омраза

Започна съдебният процес срещу холандския опозиционен лидер и антиислямист Герт Вилдерс, обвинен в насаждане на омраза и дискриминация.


Очаква се присъдата да бъде обявена през декември, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 
Делото стартира днес, 18 месеца след като политикът поведе кампания за намаляване на броя на мароканците в Холандия и нарече представителите на този етнос "измет" на митинг след общинските избори в Хага през март 2014 г. 

Тогава той попитал последователите си дали искат „по-малко или повече мароканци във вашия град и в Холандия".

Когато тълпата извикала „По-малко! По-малко!", усмихнатият Вилдерс отговорил: „Ние ще уредим това." 

Коментарът на Вилдерс доведе до 6400 юридически оплаквания в цялата страна, а критично отношение към неговите изказвания изразиха дори членове на Партията на свободата, чийто лидер е Вилдерс. 

Вилдерс, който в петък заяви, че няма да присъства лично на изслушванията по делото, а ще бъде представляван от адвоката си, може да бъде глобен с до 7400 евро и осъден на до две години затвор, заради коментарите си през 2014 г. 

Депутатът определи процеса срещу него като опит да го лишат от правото му да говори свободно и като политически мотивиран. Той отрича обвиненията и изтъква аргумента, че е казал само онова, което мислят милиони холандци. 

През 2011 г. Вилдерс беше оправдан по друго дело за насаждане на омраза на расистка основа, след като призова за забраняване на Корана и за депортиране на "престъпниците мароканци", припомня Ройтерс.

В началото на тази година Вилдерс също направи скандално изказване. 
Той поиска мюсюлманите бежанци от мъжки пол да бъдат затваряни в приемните центрове, за да бъдат опазени холандките.

На 15 март тази година на парламентарните избори в Холандия Партията на свободата на Вилдерс ще се съревновава за първото място с консервативната Народна партия за свобода и демокрация (НПДС) на премиера Марк Рюте.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    14
    14/88
    1 -1
    15:32, 31 окт 2016
    Ние всички сме расисти, мразим всички малцинства!
Последни новини