7 °C

Осъдиха две непълнолетни момичета от ПМГ „Иван Вазов“ за хулиганство, после ги наградиха

  Днес в районен съд Димитровград се проведе симулативен процес. Той се разигра от ученици на ПМГ „Иван Вазов“, като учениците бяха на всички позиции в съдебната зала.

  Заседанието на младежкия съд бе наблюдавано и напътствано от димитровградските съдии Огнян Гълъбов и Иван Маринов. Инициативата се проведе като част от националната образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.   

  Темата, за която се бяха подготвили учениците, бе за разиграла се ситуация на беседка до блок в Димитровград, която е напълно реална от ежедневието.

  На беседката на ул.Капитан Петко Войвода са се настанили младежи, които привечер озвучили района с висока музика и викове, след което 3-ма души от блока - Пламен, Ивайло и Иво, излезли и се опитали да изгонят непълнолетните младежи, като твърдели, че беседката е тяхана собственост и те нямат право да седят на нея.  Избухва скандал между двете групи и едно от момичетата - подсъдимата Деница, започнала да напада и обижда гражданина Пламен, след което го съборила на земята. Тогава бива повикана полицията, която пристига, докато Пламен е още на земята и двете полицайки Йоана и Славея се намесват да прекратят скандала. След намесата на служителките на реда, Деница агресира и бута една от полицайките със заплахи към тях, че ще бъдат уволнени, защото баща й бил голяма работа. Двете момичета, Денис и Деница, биват отведени в местното РУ.

  Процесът бе открит от младата съдийка Лилия, а с встъпителни думи започна да говори представителят на прокуратурата, пред съда се изправиха и двете подсъдими момичета и всички свидетели, участвали в импровизираната свада.

  Заседанието на съда продължи над час и след събеседване на съдийския състав, приключи с присъди за двете подсъдими, които бяха наказани с месеци пробация и обществено полезен труд.

  След приключване на импровизирания процес, съдиите Огнян Гълъбов и Иван Маринов изразиха своето възхищение от добрата подготовка на учениците и добре разиграния съдебен процес.

  Организатор за поредна година на тази инициатива е Висшия съдебен съвет, като по този начин младите хора могат да се запознаят с работата на съда, прокуратурата и адвокатите. Младежите разбират колко е напрегната работата на служителите на Темида и че да си съдия озаначава непрестанно да се самообразоваш и то не само в юридическите документи, но и в различни насоки, като психиатрия, психология, медицина, математика и други науки. Съдиите изразиха надежда, че отново ще се срещнат с младежите в съдебната зала, но те вече да бъдат защитници на правосъдието.

  Учениците получиха и награди за благодарност, които бяха грамоти, копия на конституцията на Република България и една обща награда  оузвучителна уредба, която да използват за весели поводи. И шеговито завършиха с призив към младежите да внимават да не се наложи да влязат в съда като обвиняеми заради противообществени прояви и съда да си прибере уредбата, като веществено доказателство.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Възможно е да получите отговори, които отдавна търсите. Използвайте ги градивно и резултата ще бъде отличен. Успехи в обществените дейности. Ще срещнете уважение и признание от страна на околните. Семейството ще ви изненада приятно с добри новини. Очаквайте предложение за съвместен проект от партньори, с които сте работили преди.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не разпилявайте енергията си върху странични интереси, а се съсредоточете върху работата. Любовта ви дава стимул и способности да правите чудеса. И живеете с усещането, че няма невъзможни неща. Работата в колектив също носи добри резултати. Увличате околните с идеите си и печелите съмишленици. Възползвайте се от момента.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес можете да се замете с нещо, което сте отлагали до този момент. На някои неща обаче ще трябва да обърнете сериозно внимание, затова не отлагайте повече разглеждането им. В личен план ще трябва да положите повече усилия, за да вървят гладко отношенията ви със сърдечния ви партньор.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако се посветите на професионалната си работа, рискувате да си навлечете неодобрението на близките си. Не за друго, а защото прекалено много време не сте сред тях и отсъствието ви им тежи. Приятни емоции за онези от вас, които ще запълнят времето си с по-интересни занимания.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Денят е прекрасен за осъществяване на начинанията ви. Приятели ви оказват необходимата подкрепа и идеите ви ще бъдат осъществени по-скоро отколкото сте очаквали. Все пак не мислете, че всички са ви длъжни и оставяйте повече лично пространство на хората около вас.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Доста разнообразен ден ви очаква днес. На работното ви място цари добро настроение, което бързо ще зарази и вас. Не бъдете прекалено подозрителни към колеги, рано или късно ще се уверите в искреността им. Мислете и за сърдечния си партньор.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Взаимоотношенията ви с любимия човек днес ви удовлетворяват напълно. Чувствате се прекрасно, но ви е трудно да се съсредоточите върху работата си. Мислите ви витаят в съвсем различна насока. Постарайте се да не се набивате на очи за да нямате неприятности. Препоръчително е да прекарате вечерта навън сред приятели.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Очевидно имате проблеми в общуването с другите. Не си позволявайте безпочвени критики и компромати, рискувате като бумеранг да се върнат към вас. Ще ви обземат желания насочени извън дома, но това крие рискове за семейно обвързаните. За творческите личности - отлични перспективи.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Очаква ви един сравнително спокоен ден днес. Срещата със стар приятел или приятни за вас хора ще ви зареди с положителна енергия и ентусиазъм. Моментът е подходящ за финансови начинания свързани с теглене на кредит. Не се колебайте, действайте и добрите резултати съвсем скоро ще са налице.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С нови умения ще се включите в изпълнението на една задача и това ще подобри материалното и психическото ви състояние. Заобиколени от приятели ще се радвате на желани неща. Сами ще се ангажирате с обещание, което ще се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото сте предвидили. Въпреки това ще удържите на думата си.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи.
  20 фев 2020
  Последни новини