Днес отдаваме почит на народните будители

На 1 ноември България отдава почит на народните будители - книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

За първи път е празникът е честван в Пловдив през 1909 г., а от 1922 до 1945 г. е общонационален празник. От 1945 г. Денят на будителите е отменен и след дълго прекъсване през 1992 г. се възобновява традицията за честването му.

1 ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Сред народните будители се нареждат имената на стотици достойни българи.

Пръв изразител на народните стремления за просвещение е атонският монах Паисий Хилендарски. През 1762 г. написва знаменитото си съчинение "История славянобългарска", която се предава и преписва от поколенията. Именно заради идеите му учените сочат Паисий за основоположник на Българското възраждане.

Дейността на Паисий Хилендарски намира ревностен последовател в лицето на друг народен будител - Софроний Врачански. Той е автор на първата българска печатна книга, излязла през 1806 г. Книгата представлява сборник от празнични поучения под заглавие "Неделник".

Обществено-политически и книжовен деец, Любен Каравелов е създател и ръководител на Българския революционен централен комитет (БРЦК). През есента на 1869 г. създава в Букурещ БРЦК, по-късно изготвя и първите му програмни документи, в които застъпва идеята за освобождение на България чрез революционни средства. Любен Каравелов е един от най-талантливите български писатели и вестникари.

На дело в полза на народа се посвещава и Васил Кунчев, останал в българската история под името Васил Левски. Основа на политическата идеология на Васил Левски е неговата вяра в естествените сили на българския народ. Васил Левски създава организационната структура на революцията.

Горещ привърженик на идеята за обединението на всички балкански народи в един братски съюз е поетът, публицистът и революционерът Христо Ботев. Той става един от пламенните будители, които очертават стратегическите и тактическите цели на революционната борба на българския народ.

Иван Вазов е българският писател, наричан „патриарх на българската литература". Творчеството му е отражение на две исторически епохи: Възраждането и следосвобожденска България. Иван Вазов е бил академик на БАН и министър на народното просвещение.

На 1 ноември почитаме всички достойни българи, отдали своя жизнен път на просветата, борбата за църковна независимост и свобода и на защитата и съхранението на духовните ценности.

В Деня на народните будители - 1 ноември, президентът Росен Плевнелиев ще присъства на церемонията по издигането на националния флаг пред президентската институция. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът Плевнелиев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част пред сградата на "Дондуков" 2.

Източник: http://dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бу
    Будилник
    1 0
    14:50, 1 ное 2016
    Нищо за св.Иван Рилски...Защо и от кого празникът е забранен от 1945 до 1992 г. Отново нищо. Събудете се мили хора!
Последни новини