Отпадат две математически състезания в Димитровград, заменят ги други

Две математически състезания, - "Черноризец Храбър" и "Иван Салабашев", които бяха традиционни за Димитровград в последните години отпадат и ще бъдат заменени с други. Това коментира пред Dimitrovgrad.bgvesti.net председателят на Секцията към Съюза на математиците в Димитровград Катя Чалъкова. 

Състезанието "Черноризец Храбър", което е на 1 ноември, тази година не се състоя в Димитровград. Такова имаше в съседно Хасково. Ситуацията породи въпроси от страна на родителите, чийто деца активно се включват в подобни надпревари, а в същото време при успех тези състезания носят точки по Наредбата за даровити деца.

"Причината е в новите нормативни документи, заложени в Държавния план - прием и стандартите за образование, които влезнаха в сила от началото на септември тази година. Видяхме, че на децата се събират по две състезания на месец. "Черноризец Храбър" е в началото на ноември, а "Иван Салабашев" - в началото на декември. В средата на ноември пък димитровградски математици винаги участват активно в Областния математически турнир в Кърджали.

В същото време учениците имат класни, контролни, ново учебно съдържание в 1-ви и 5-ти  клас, за колегите също е трудно в новата обстановка. Затова решихме, че вместо двете състезания много по-стойностни са трите кръга на международното математическо състезание "Математика без граници", каза Чалъкова.

Тя припомни, че до миналата година състезанието "Математика без граници" е носело точки само във финалния кръг, който е през лятото. От тази година ще се признават точките и в трите кръга, тъй като димитровградските деца се състезават със свои връстници от 23 държави по света.

В Димитровград ще продължат да се провеждат Коледното математическо състезание, което е в средата на декември, както и "Европейско кенгуру" през март. Догодина ще има и Великденско математическо състезание, увери Чалъкова. Обмисля се и възможност за въвеждане на други две надпревари. Едната е организирана от Софийската математическа гимназия , а другото състезание се казва "Пигатор".Критерийте за него обаче, все още се разработват, поясни Катя Чалъкова.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини