Изследваха за СПИН жителите на ромския квартал "Изток"

    Мобилен екип на Регионалната здравна инспекция - Хасково проведе днес безплатно и анонимно изследване за СПИН в димитровградския ромски квартал "Изток". Инициативата е по повод Европейската седмица за изследване на ХИВ вируса. В първият час през мобилната лаборатория преминаха 10 души.

    Д-р Снежана Иванова от Регионалната здравна инспекция поясни, че целта на инициативата е да се популяризира изследването за СПИН и повече хора да научат своя ХИВ статус. "Трябва да се знае, че ако се установи по-рано наличие на ХИВ вирус, лечение има и болестта не се развива", коментира Иванова. 

    Здравният медиатор към община Димитровград Динко Огнянов обясни, че по негова инициатива мобилният екип е в ромски квартал. "Разлепихме съобщения, говорихме с хората, обяснихме им за какво става дума", каза Огнянов. По думите му, в квартала има малко млади хора, повечето са в чужбина, тъй като няма работа. Живеещите са предимно възрастни или болни, които се грижат за малки деца.

    Квартал "Изток" бе първата спирка на мобилния екип, такива безплатни изследвания са планирани и на други места в региона. Кампанията тази година съвпада и с 1 декември - Световния ден за борба срещу СПИН.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини