Петима са оцелели в самолетната катастрофа край Меделин

Колумбийската полиция съобщи, че петима души са оцелели в самолетната катастрофа недалеч от международното летище на Меделин, предаде БТА.

В чартърния самолет, който се разби нощес, имаше 72 пътници и деветчленен екипаж според предишните съобщение за трагедия.

76 души са загинали, съобщи Би Би Си. Това предаде и АП, цитирайки генерал Хосе Асеведа, шеф на полицията в района на катастрофата.

Загинали са и почти всички от бразилския футболен отбор "Чапкоензе", пътувал за мач, насрочен за утре в Меделин.

В Меделин са отивали, поясни Ройтерс,  и 21 журналисти, командировани да отразят финала на второто по значимост клубно първенство в Латинска Америка - Copa Sudamericana.

В Бразилия днес бе обявен тридневен траур.

Сред живите пътници в самолета, предава агенцията, позовавайки се спасителните служби, са Алан Лусиано Рушел, Маркос Данило Падиля и Джаксън Раняр Фолман. Според непотвърдени съобщения бил оцелял и централният бранител Хелио Сампиер Нето.

Един от загиналите преди години е играл в българския ЦСКА.

Свършило горивото в самолета?

Последният сигнал от полет 2933, според сайта Flightradar24, цитиран от Ройтерс, е бил даден от разстояние 30-ина км от летище Меделин и при височина около 2100 метра

Очевидно е рано да бъдат правени сериозни изводи за причините на трагедията, но версии не липсват.

В прессъобщение на летищните власти в Меделин се казва, че преди катастрофа от борда на самолета са съобщили в контролната кула, че имат електрическа повреда. В никое медийно съобщение не се пояснени признаците или последиците на такъв проблем.

Друга версия, изглежда, тръгна от бразилската телевизия "Глобо" - тя е че самолетът е паднал защото му свършило горивото.

В хипотезите никой не пропуска и климатичните условия - вятър, пороен дъжд и гръмотевични бури.

Лошото време на мястото на катастрофата - в планинска местност, дълго затрудняваше пристигането на спасителите, а после и идентифицирането на загиналите.

От друга страна, то часове наред даваше надежди за повече оживели, тъй като там, където се е разбил самолетът, не бушуваха пламъци.

"Не по-малко от шест оцелели" гласяха повечето съобщения днес.

Оказа се, че са били действително шестима, но един не след дълго е починал, без да дочака помощ в болнични условия, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните власти.

Коментари в сайта

Последни новини