Изложбата „Географията-пътешествие и приключение” гостува в Кърджали

Изображение 1 от 4

    Популярната в България и по света пътуваща фотоизложба изложба „Географията-пътешествие и приключение” на световния пътешественик и преподавател по география в СУ „Климент Охридски” проф. Румен Пенин бе открита днес във фоайето на Дома на културата. За да я представи той пристигна в Кърджали, а интерес към проявата проявиха стотици ученици от училищата в Кърджали. Те посрещнаха професора с торта и бяха особено любопитни да видят на живо човека, който е написал учебниците им по география. 
    Събитието стана възможно благодарение на добрата организация на домакините от Община Кърджали, които са отправили покана към проф. Пенин да посети Кърджали. От името на кмета и от свое име главният експерт в община Кърджали Нели Попова му благодари, че представя изложбата си именно в Кърджали и за това, че е автор на най-хубавите учебници по география за учениците. 
    Участници в откриването на изложбата бяха и представители на издателство „Булвест 2000” издаващи учебниците и пътеписите на професора. 
    Събитието уважиха още представители на РУО, директори на училища, учители по география, родители на ученици.
    Професор Пенин е преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски", посетил е над 100 държави. Автор е на поредицата на издателство "Булвест 2000" "География на океаните и континентите - География на Африка, География на Южна Америка, География на Северна Америка", "Природна география на България" и др. До 10 дни предстои излизането и на най-новата му книга "География на Азия".
    Самата изложба включва около 900 фотоси от различни краища на света, правени по време на пътешествията на проф. Румен Пенин. 107 държави по думите му е посетил той обикаляйки планетата, а желанието му да стъпи и на всичките около 200. Изложбата има образователен характер, а идеята е да провокира интереса на младите хора към географията, пътешествията и приключенията. Пак подчинявайки се на тази цел, той изнесе и мултимедийната си презентация, където потопи ученическата аудитория в атмосферата на Индонезия със своите 17 700 острова. 
    „Много ми се иска да мечтаете да пътешествате и някой ден да го направите. Винаги, когато тръгвам на някъде да пътешествам по света, сядам и чета за мястото, което съм си избрал да посетя. Хубаво е човек, когато иска да пътешества някъде по света, да е подготвен за мястото където отива. Но най- хубавото е, когато отидеш на място, да видиш неща, за които не пише нито в учебниците, нито в интернет. Ако в себе си имате желанието да пътешествате по света, непременно ще намерите начин да го направите”, каза пред пълната зала в Дома на културата проф. Пенин. По думите му, за него географията е едно приключение, което се надява да продължи цял живот. 
    По натам в разказа си той подчерта, че през годините е бил на много места по света, но се убедил, че „България е по-голяма от света”. „В България има около 5000 селища. Аз съм бил в около 2500-3000 от тях. А ако трябва да стъпя на всеки връх, до всяка река, до всяко устие? България е огромна, няма да стигне живота, за да я опознаем вероятно. Но поне можем да се опитаме да го направим.”, каза професор Пенин. 

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини