Злокобен юбилей: 10 години от кошмара в Бяла

Панихида в памет на жертвите на една от най-ужасните катастрофи у нас ще бъде отслужена в храма "Свети Георги" в град Бяла, Русенско. На 7 декември се навършват 10 години от кошмара при моста над река Янтра, в който намериха смъртта си 18 души. Църковният ритуал в тяхна памет ще започне в 11,00 часа в сряда, съобщават от Община Бяла.

В злокобния декемврийски ден малко след 17,00 часа на моста над Янтра камион с неизправни спирачки, управляван от Синан Алиев, се опитва да изпревари автобус на общинската фирма "Бяла автотранспорт", пътуващ към гарата с 30 души, припомня "Монитор".

Срещу камиона идва автомобил и за да избегне удара, Алиев се опитва да се прибере в своята лента, но закача със задната си част автобуса. Изтласканият автобус чупи мантинелата, събаря оградата на моста и като кибритена кутийка изхвърча и пада в коритото на Янтра.

Таванът се отделя и всички пътници се събират на купчина върху него. Някои загиват на място, а оцелелите стенат в мъртвия капан, без да могат да помръднат. Водачът на камиона Синан Алиев бе осъден на 10 години лишаване от свобода. Мъжът излезе от затвора предсрочно.

Трагедията беляза завинаги живота на семействата на 18-те загинали в катастрофата. Десет години по-късно близките им споделят, че болката не може да отмине и продължават да се учат да живеят без тях. На панихидата няма да може да отиде Атанас Генчев, наречен "Героят от Бяла".

От купчината тела в коритото на Янтра той извади 11 живи и така ги спаси от смърт. Мъжът издъхна в дома си в русенското село Пейчиново на 23 септември т.г., на 60-годишна възраст, след тежко онкологично заболяване.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини