Вечер на турския фолклор се проведе в Ардино

Изображение 1 от 6

    Вечер, посветена на оркестъра за местен турски фолклор към читалище „Родопска искра” в Ардино под надслов „Пътят към успеха” се проведе в комплекс „Перла”.

    Сред официалните гости бяха общинското ръководство начело с кмета Ресми Мурад, председателят на общинския съвет в Мадан Хайри Садъков, художественият ръководител на хор „Севги” (Обич) от Бурса Мелтун Кадъоглу, майсторът на 3D-картини Идрис Йоздоган, също от Бурса. Културната вечер уважиха още Рамадан Шанов, секретар на читалище „Светлина” в девинското село Гьоврен, бивши участници в ансамбъла за местен турски фолклор от 60-те и 70-те години на миналия век като Гюлшен и Юсеин Еминови, Хайрие Нуриева /Халидова/, самодеецът и първият озвучител на ансамбъла Митхат Мехмедов. Тук бяха още културни дейци, общественици, местни творци, учители.
    Дейността на оркестъра за местен турски фолклор през годините бе представена с мултимедийна презентация от общественика и бивш художествен ръководител на турския фолклор в Ардино Селяхидин Карабашев.

    „Изключително ми е приятно да бъда сред дейци на културата, които имат огромен принос за развитието на читалищната дейност и за историята на турския фолклор в Ардино. Ръководството на общината винаги е било съпричастно към вашите инициативи. Така ще бъде и за напред”, заяви в приветствието си кметът на общината Ресми Мурад.

    Художественият ръководител на хор „Севги”  Мелтун Кадъоглу отбеляза, че музиката е обединител, храна за душата, а солистът е този, който пръв усеща светлината на челото си.

    Оркестърът за турски фолклор към читалище „Родопска искра” в Ардино е един от малкото у нас, които се занимават главно с местен турски фолклор. Солистът Юксел Исмаил е дългогодишен организатор и ръководител на читалище „Родопска искра”. Под негово ръководство групата придоби популярност със своите успешни творчески изяви. Има богата концертна дейност с над 50 изяви в страната и в чужбина.

    За доброто настроение на всички присъстващи и гости на вечерта се погрижи музикалната група „Достлар” (Приятели) от Кърджали с ръководител Осман Осман.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини