Рязка маневра може да е причина за искрите на влака в Хитрино/обновена /

Изображение 1 от 2

    Рязка маневра от страна на машиниста на влака по време на отбивката, за да се намали скоростта, може да е причината за искрите и последващите взривове на цистерни с опасно гориво в шуменското село Хитрино. Това съобщи преди минути в извънредната емисия на  БТВ Новините телевизия министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски.

    По думите му екипите за обследване на транспортни произшествия не са допуснати все още на мястото на аварията и затова причините за тръгването на огъня са само предполагаеми.

    Трябва да се обследва мястото на  отбивката към гарата в Хитрино, коментира министърът.

    Московски разказа, че по свидетелските показания на стрелочника, който също е пострадал и е в болница с обгорели ръце, при маневрата на влака е имало искри.

    Композицията е била натоварена с пропан -бутан на гара Бургас. По първоначални данни при товаренето на  тези вагони са спазени разписанията за безопасни мерки. Крайната точка на опасния товар е била гара Русе -Север. При Хитрино тренът е  трябвало да направи отбивка, за да освободи трасето за минаването на пътнически влак.

    „Имаме готовност да се направи всичко възможно, за да се изтеглят цистерните, които не са дерайлирали, но това може да стане едва след разрешение на пожарната”, коминтира в ефир министър московски.

    При взривовете мноого има срутени къщи край гарата, загиналите са петима. 27 души са настанени в болниците в Шумен и Варна.

    Спред свидетелските разкази на семеството Хитрино, чиято къща е рухала буквално над главите им, те не са разбарли какво точно се случва докато таванът не паднал върху тях.

     Навсякъде имаше пламъци, казват хора още от хитрино. Подалите сигнала за аварията на  телефн 112 свидетелстват, че  около час и половина не е дошла помощ.

    Малко по-късно здравният министър в оставка Петър Москов обобщи информацията за пострадалите. По думите му всички спасителни екипи са реагирали адекватно.

    Данните за сега са за 29 пострадали, 16 от тях са в болницата в Шумен, 6 -във Варна с високи тежки изгаряния, има и двама в Университетската болница в "Св Марина”. 9 от пострадалите в момента са в операция в Шумен, четирима от тях са в тежко , трима –в критично състояние с опасност за живота. В болницата в Шумен тече кръводарителска акция, потвърди министър Москов. Няма обаче недостиг в момента на кръв и кръвни продукти. Той благодари на всички кръводарители.

    Министърът потвърди готовността за транспортиране на пострадали по въздух при необходимост. „Има координация с военните и гражданска защита, но към момента няма такава необходимост от транспортиране”, каза здравният министър.

    По повод  критиките на местните хората за навременната реакция  на службите, Петър Москов даде информация по минути за работата на медицинските екипи:

    Мъката на хората не е нещо, срещу което може да има аргументи, изказвам съчувствие на хората в Хитрино. Сигналът от  тел 112 е разпределен в 5ч. и 42 м,  към 5.45 тръгва първата линейка, която е в 5.54 е в Хитрино. До 6. 25 три екипа са на мястото на инцидента. До  7. 10 в Шумен са докарани 12- те в най-тежко състояния. Благодаря на колегите за добрата и качествена работа.”, каза още  Москов. 

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини